És ismét a pontatlanságokról és ferdítésekről…


 

Élet és Tudomány 2007_10_26 1350 Az Élet és Tudomány idei 43-ik számában a klímaváltozásról közöl cikket Gazdag László tollából. Az írás mondandója tömören összefoglalva annyi, hogy ne hisztizzünk már, mert lám bizonyítható, hogy az embernél sokkal hatalmasabb természeti erők befolyásolják a Föld éghajlatát, amelyekhez képest mi minden tudományunkkal egyetemben is csak porszemek vagyunk.

Gazdag László így kezdi cikkét, idézem:

A California Technology Institut („Caltech”) tudósai, valamint a Svéd Tudományos Akadémia szerepét betöltő Karolinska Intézet szakemberei szerint a globális fölmelegedésről folyó vita már régen elszakadt a tudományos objektivitástól, és egyre inkább egyfajta hisztéria jellegét ölti.

Itt a figyelmes olvasónak mindjárt több okból is le kellene ülnie, nehogy hanyatt essen. Először is nincs olyan intézmény, hogy „California Technology Institut”. Van viszont Caltech, melynek rendes neve California Institute of Technology. Jó, nem bánom, legyen. Bárkivel előfordulhat ilyen elírás – apróság. De mi a szösz legyen ez a Karolinskával mely Gazdag László szerint a Svéd Tudományos Akadémia szerepét tölti be? Ha ez igaz, akkor lehet, hogy Magyarországon a Semmelweis Orvostudományi Egyetem egyben a Magyar Tudományos Akadémia szerepét is betölti? A Karolinska (Royal Caroline Institute) tudvalevő Európa egyik legnagyobb orvostudományi egyeteme, és elég nehéz összekeverni a Svéd Tudományos Akadémiával (Royal Swedish Academy of Science).

Aztán ha ellátogatunk a Caltech honlapjára akkor valóban rengeteg olyan cikket találunk, mely a globális felmelegedéssel foglakozik, sajnos egyetlen olyat sem, melyből bárki is arra a következtetésre juthatott volna, hogy tudniillik „a vita már régen elszakadt a tudományos objektivitástól”. Ezzel nem kívánom tagadni egy esetleges olyan publikáció létét, mely hasonló nézőpontra utal, vagy ilyen nézőpontból íródott. Az írótól viszont el lehetne várni, hogy az ilyen kijelentések forrásanyagát pontosan megjelölje az ilyen és hasonló félreértések elkerülése végett.

Az általam átnézett néhány cikkből arra a következtetésre jutottam, hogy a Caltech rendkívül komolyan kezeli a témát és ezek az írások szerintem nem szakadnak el az objektivitástól. Itt van példának okáért két Caltech publikáció, The Earth’s Worst Climate Disaster (A Föld legszörnyűbb éghajlati katasztrófája), illetve a másik Global Climate Change (A globális klímaváltozás). Az első a Földet úgy 2.3 milliárd évvel ezelőtt ért lehűlésről szól, mely több millió évre hó- és jéglabdává változtatta a bolygót, illetve a második mely a klasszikusnak számító, a széndioxid okozta klímaváltozás elméletét taglalja.

Élet és Tudomány 2007_10_26 1351 Amit a továbbiakban a csillagokról és a neutrínókról megtudunk, az nem a Caltech terméke és még csak nem is a Karolinska tudósai publikálták, hanem dán tudósok kutatásainak az eredménye. Az egyik fizikus neve Henrik Svensmark (igaz elég svédül hangzik, de mégsem az) a másik pedig Eigil Friis-Christensen. Magát a könyvet Nigel Calder írta meg, címe The Chilling Stars (Hüsítő csillagok). A haraszt innen zörög, ugyanis ez az a mű, mely miatt egyesek a globális felmelegedés körüli vitát túlfűtöttnek és mondvacsináltnak találják. Sajnálatos, hogy Gazdag László eme forrását meg sem említi – nem tudni miért. Lehet soha nem is hallott volna róla?

Az író hadilábon áll nemcsak az intézmények neveivel és küldetésükkel, hanem a fizikával is. Azon állítása, miszerint a napból származó neutrínókat nem sikerült kísérleti úton kimutatni, teljességgel tarthatatlan. Az igazság az, hogy többször is sikerült kísérleti úton bizonyítani a nap kohójából származó és a Földön áthatoló neutrínó szél létét, például az SNO (Sudbury Neutrino Observatory) kísérletben. Az SNO egy Ontario (Kanada) állambeli szerkezet, mely két kilométer mélyen van elhelyezve a föld felszíne alatt és 1999-től 2006-ig, azaz körülbelül hét éven át folytatta szakadatlanul a neutrínók mérését.

Élet és Tudomány 2007_10_26 1353 Azt hiszem ennyi már elég is lenne Gazdag László magvas gondolataiból, de még egyet kénytelen vagyok felróni (lenne még egynéhány ugyanis). Az utolsó oldalon szól James Lovelock Gaia elméletéről, mintha az, valami úton-módon az általa elmondottakat támasztaná alá, mert "…a Föld egy nagy önálló élő organizmusként viselkedik, hatékony önszabályzó rendszerrel…". Ez a kijelentés ugyan igaz, ám James Lovelock a sugallottakkal ellentétben fáradhatatlanul éppen arra szeretné felhívni a közvélemény figyelmét, hogy az emberi tevékenység elpusztítja Föld-Anyánkat (neve Gaia) akit (vagy amit) hatékony önszabályzó rendszere sem tud megóvni az embertől (illetve ama egyetlen kultúrától) és utóbb már lázas beteg lett belőle. Lásd például James Lovelock magyarra fordított felkiáltását. Sajnos a Gaia elmélet tudomásom szerint ez idáig nem jelent meg magyar fordításban, de lehet vele kapcsolatos magyar nyelvű információt találni, például itt: http://web.axelero.hu/nyirsegbihar/ga.htm illetve itt: http://gaia.lap.hu/

Az eddig elmondottakból valószínűleg világosan kitűnik, hogy az Élet és Tudomány eme írása nem fog hozzájárulni a folyóirat színvonalának az emeléséhez. Igazából nem is értem, hogyan kerülhetett nyomtatásba egy ilyen gyenge minőségű, téves információkat közlő anyag.

Linkek:

Kategória: Global Warming | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s