Végjáték (Endgame), első felvonás…


 

Olvasom Jensent és máris millió gondolatot szabadított rám az olvasmány. Szaladgálnak a képzetek, cikáznak ide-oda a fejemben, hirtelen megvilágosodnak homály fedte lankák és új összefüggések felismerésén érzett őszinte csodálatom úgy megdöbbent, hogy többször is leteszem a könyvet. Felkapok egy korábbi olvasmányt, lapozgatom és igen, igazolva látom a megsejtéseket. Libabőrös leszek. Heuréka! Itt van mindjárt jó példának okáért Jensen 14. előfeltétele, mely magyarul így szól (fordítás Mohari András oldaláról):

Tizennegyedik előfeltevés: Születésünktől fogva – talán fogantatásunktól fogva, bár nem tudom, ezt hogyan bizonyíthatnám – egyénileg és közösen arra szocializálnak bennünket, hogy utáljuk az életet, utáljuk a természetet, utáljuk a vadont, utáljuk a vadállatokat, utáljuk a nőket, utáljuk a gyerekeket, utáljuk a testünket, utáljuk az érzelmeinket, féljünk az érzelmeinktől, utáljuk magunkat. Ha nem utálnánk a világot, nem hagynánk a szemünk láttára elpusztítani. Ha nem utálnánk magunkat, nem hagynánk megmérgezni az otthonunkat – és a testünket.

Nem ismerős? Vajon hol hallottam ehhez hasonlót? Csak nemrég olvastam Jean Liedloff könyvét, lásd lejjebb, tán tegnapelőtt említettem. Igen! Pontosan. Az elveszett boldogság nyomában! Ha a boldogság elvész, helyén nem maradhat űr sokáig. A hátrahagyott lakba bekötözik a félelem, a rettegés, a gyűlölet az utálat és mindaz, ami a boldogság antitézise. Születésünktől, fogantatásunktól fogva manipulálnak bennünket. Mert bizony jól tudjuk, hogyan kell atomot hasítani és lézert gyártani, és velük hatásosan gyilkolni, de látszólagt halvány sejtelmünk sincs róla, hogyan kell boldog gyermekeket nevelni. Ez is része a Nagy Felejtésnek (lásd ott)… Én ezt mostantól bizonyítottnak látom.

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s