A sílesiklást mindáron meg kell rendezni


A rendhagyóan meleg január miatt Kitzbühel nem rendezhetné meg a világkupa soros futamát. Nosza mentsük meg teheratókon és helikoptereken a Großglocknerról szállított hóval. Ha már a világnak bele is kell fulladnia a CO2-be azt a többletet amennyivel a nehéz szállítójármüvek most még extra hozzájárulnak a légköri szabad széndioxid telítettségéhez, még ugye elbírjuk. A régió az ORF híre alapján 400000€ -t költ a szállításra. Mi a termtés koronái azért is megmutatjuk, hogy dacolunk az istenekkel és kibontott lobogókkal vígan megyünk tönkre.
 
De vajon honnan lehet tudni mekkora a széndioxid aktuális koncentrációját? Az Earth System Research Laboratory Global Monitoring Divisionja publikál naprakész adatokat. 1960 ban még 320 egységnyi (ppm) széndioxidod mértek, ma ez mintegy 380 ppm (Parts Per Million by Volume – or Mole – in Air). Ez elsö hallásra tem tünik drámainak, de ehhez még észre kell venni azt is hogy a föld 650-ezer éves történetébn soha de soha nem haladta túl ez az érték a 290 ppm-t. További döbbenetes tény, hogy az utóbbi 50 évben a CO2 koncentráció 200x (azaz kétszázszor) gyorsabban nött mint valaha is az elmúlt 650000 évben. További riasztó hírmorzsákat a "Höchste CO2-Konzentration seit 650.000 Jahren" címü cikkben lehet elolvasni.
 
A tegnapi hozzászólásom az autóipar kapcsán a CO2 kibocsátást mg/km-ben adja meg. Van egy Converter ppm oldal, ahol a ppm értékeket mg/köbméterre lehet átszámítani. A 380 ppm például köbméterenként 736 mg CO2 töménységet jelent. Ha egy gépjármü kilométerenként 200mg széndioxidot bocsát ki, akkor mintegy 4 kilométerenként keletkezik annyi széndioxid, amennyi egy köbméter friss tiszta levegöt a jelen szinten terhel. További számításokat bárki önmaga is elvégezhet.
 
Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s