Hegyi biciklizés (MTB)

Nem vagyok downhilles. Egy olcsó, hardtail, 26 colos Focus modellel (Limited 1.26) járom köreimet. Súlya mindenestől tekintélyes 14.9 kg. Ez legalább 5 kilóval több mint az elit karbonvázas bringák súlya és legalább 2 kilóval több a magasabb árkategóriában található alumíniumvázas konstrukcióknál.

Elől 44/34/24-es lánckerékkel, hátul tízfokozatú váltóval (11/36). Eredetileg 11/34-es koszorúm volt, de kerestem a felfelé menet könnyítésének a lehetséges módozatait. Drága váltócsere nélkül növelni lehet a legnagyobb hátsó lánckerék fogainak a számát (pl. 36-ra) illetve elöl a legkisebb fogainak a számát lehetne még csökkenteni a jelenlegi 24-ről 22-re. A hátsó 2 fogas bővítés aránylag olcsón megoldódott. Elvileg ez most majdnem olyan mintha eggyel több fokozatú váltót kaptam volna (tudniillik egy-egy váltás 2 de legfeljebb 3 fog különbséget hidal: 34-11=23; 23/9 = 2.55; 10 lánckerék között t.i. 9 köz van). Az elülső kurbli kicserélése viszont úgy nézem elég nagy munka lenne és jóval drágább, mert esetleg csapágy/tengely-cserével is járna. Irányár cirka 300/400€, így eltekintek tőle (mert ez már egy fél bringa ára).

Kapcsolódó: Hardtail vs Full Suspension Mountain Bikes.

Elektromos hegyi biciklisek pedig kíméljenek! Az utóbbi időben, sajnos, egyre gyakrabban látni ilyeneket a kaptatókon is. Véleményem szerint, ha az akkumulátoros meghajtásnak van is jogosultsága a városi közlekedésben (munkába járók, öregek, betegek, elesettek vagy testi sérültek esetében), addig a hegyen, különösen pedig erőtől duzzadó fiatalok esetében, ilyen eszköznek helye nincs (szerintem).

Hivatalosan is kijelölt MTB-útvonalak (Nem árt tudni, hogy Ausztriában, az erre vonatkozó törvény értelmében, kerékpárral csak az arra kijelölt ösvényeken szabad közlekedni. Gyalogos túrázókra ez a korlátozás nem, vonatkozik):

Túráim listája: Single-Trail értékelés (kifejezetten szubjektív), dátum, megnevezés, a zárójelben bruttó idő, a táv hossza és az össz-szintemelekedés:

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Singletrail értékelés

A hegyi biciklis terepeket is lehet osztályozni, hasonlóan ahhoz, mint azt például a Kletterezők (A-tól F/G-ig), vagy a sziklamászók teszik (UIAA skála). A Singletrail kék, piros és fekete kategóriákat különböztet meg, illetve ezeken belül S0, S1, S2, S3, S4 és S5 osztályokat. Meglátásom szerint eddigi útjaim túlnyomóan csak a kék kategóriába sorolhatóak. Néha azért volt olyan benyomásom, hogy S2 színezetű szakaszokat is ostromlok, bár lehet, a profik ellentmondanának nekem.

Tetszik Tamás értékelése (zárójelben a saját kommentjeim):

  • S0 – sima ösvény meglepetések nélkül (erdészeti utak és aszfaltozott kaptatók is)
  • S1 – apró akadályok (technikaliag még egyszerü de valódi single-trail élményösvények)
  • S2 – durvább terep (sziklalépcsök, felfelé szinte bevehetetlen, lefelé leengedett nyereggel)
  • S3 – gondold meg… (számomra a technikai és erönléti képesség/tudás határain túlmutat)
  • S4 – inkább szállj le…
  • S5 – extrém durva, hagyjuk meg a filmeknek…

S5

Egy valódi S5 élményösvény (elvileg A/B Klettersteig)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s