Hegyi biciklizés (MTB)

Tulajdonképpen a térdem gyengélkedése miatt kezdtem el bringázni. A sérülést valószínűleg a túltompított talpú futócipőknek köszönhetem (lásd a “Running” kategóriás beszámolóimat). Végeredményben kifejezetten örülök, hogy ez ösztönzőleg hatott megismerkedni egy számomra még teljesen ismeretlen sportággal.

Továbbra is egy olcsó, kezdőknek való hardtail, 26 colos Focus modellel (Limited 1.26) járom köreimet. Súlya mindenestől tekintélyes 14.9 kg. Ez legalább 5-6 kilóval több mint az elit karbonvázas bringák súlya és legalább 2-3 kilóval több a magasabb árkategóriában található alumíniumvázas konstrukcióknál.

imageIdőközben kiderült, merevvázas járgányom inkább csak S0, de legfeljebb S1 terepekre való. Mióta volt szerencsém valódi (vagy legalábbis úgy tűnt, hogy valódi) S2 útvonalakon is próbát tenni, tudom, hogy ott full suspension nélkül eléggé szenvedéses a leereszkedés. Egy erre vonatkozó cikk kezdőknek: Hardtail vs Full Suspension Mountain Bikes

Eddigi túráim listája: Single-Trail értékelés (kifejezetten szubjektív), dátum, megnevezés, a zárójelben bruttó idő, a táv hossza és az össz-szintemelekedés:

2017

2016

2015

2014

2013

Singletrail értékelés

A hegyi biciklis terepeket is lehet osztályozni, hasonlóan ahhoz, mint azt például a Kletterezők (A-tól F/G-ig), vagy a sziklamászók teszik (UIAA skála). A Singletrail kék, piros és fekete kategóriákat különböztet meg, illetve ezeken belül S0, S1, S2, S3, S4 és S5 osztályokat. Meglátásom szerint eddigi útjaim túlnyomóan csak a kék kategóriába sorolhatóak. Néha azért volt olyan benyomásom, hogy S2 színezetű szakaszokat is ostromlok, bár lehet, a profik ellentmondanának nekem.

Tetszik Tamás értékelése:

  • S0 – sima ösvény meglepetések nélkül (megj: inkább csak széles erdészeti utak)
  • S1 – apró akadályok (megj: na ez már valódi “single-trail”)
  • S2 – durvább terep (megj: felfelé szinte bevehetetlen, lefelé leengedett nyereggel)
  • S3 – gondold meg…
  • S4 – inkább szállj le…
  • S5 – extrém durva, hagyjuk meg a filmeknek…

S5

Egy valódi S5 élményösvény (elvileg A/B Klettersteig)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s