Rólam

Dióhéjban

Egy nem egészen fiatalon a hegyekbe szeretett amatőr túrázó feljegyzései. Az alpinizmus nem családi hagyomány, tanítómester hiányában tapasztalataim olykor alaposan megszenvedettek.

Bővebben

Felnőttként, gyakorlatilg  két évtizeden át couch-potato élemódot folytattam. Úgy is fogalmazhatnék, hogy csak a multinak, a munkámnak éltem napi 10-12 órában. Aztán úgy 12 évvel ezelőtt, 46 évesen, félelmetes érzés kerített hatalmába. Éjszakánként egyre gyakrabban ébredtem arra, hogy fulladok. Beindult az éjjeli ablaknyitogatás-csukogatás. Ezen felül a bal lábamban zsibbadás, bénulás tüneteit észleltem, ami még jobban megrémített. Hetek-hónapok teltek el, mire megértettem testem üzeneteit. Tudatosult bennem, hogy radikális életmódváltásra, aktív és rendszeres mozgásra van szükségem.

Elkezdtem kocogni. A kezdeti 3-4 kilométeres laza kis kiruccanásokat hamarosan 10-14 majd 20-24 kilométeres tréningek követték. Élvezetes volt megfigyelni, hogy egyre többet bírok, és egyre gyorsabb vagyok. Egy évvel később rajthoz álltam és lefutattam életem első fél-maratoni versenyét. Ezt aztán több más futóverseny is követte. A legfontosabb pedig, hogy egyszeriben megszűntek az éjszakai rohamaim, a lábam sem zsibbadt többé már. Ezen felül, szerencsés ráadásként kitárulkozott előttem egy eleddig számomra teljesen ismeretlen világ kapuja.

50 évesen vásároltam meg első túrabakancsomat és elindultam a magaslatok felé. Azóta szinte heti rendszerességgel járom a hegyeket és kóstolgatom az ezzel kapcsolatos különféle műfajokat. Két évvel később  úgy döntöttem, hogy a lehullott hó nem jelentheti a túraszezon végét és elindultam első téli hótalpas túrámra.

53 évesen tanultam meg síelni, azóta ha tehetem, nem hagyom ki a teleket. 55 voltam, amikor beiratkoztam egy több napos sziklamászó tanfolyamra. Mi ebből a tanulság? Hát csak annyi, hogy sosem késő újrakezdeni és újragondolni az életet és prioritásait!

A virtusom

Van, aki a bölcsőtől a sírig, egy, a sors kegyéből, avagy szeszélyéből kirótt úton marad, mely lehet rögös és veszélyes, vagy széles és csillogó, de mindvégig jól követhető. Mások ilyen vagy olyan okból a kereszteződésekben egy pillanatra megtorpannak, mérlegelnek és új lendülettel, olykor bizarrnak tűnő, előre nem látható elágazásokon folytatják. Valahogy így van ez velem is. Tán azért, mert mint egy csavargó, lelkem legmélyén hazátlan voltam, vagyok, és minden bizonnyal maradok is. Vagy tán azért, mert valami ismeretlen eredetű trauma, tűz, nyughatatlanság hajt és hajszol, minduntalan idegen mezsgyékre kormányoz. Az egymást követő újjászületések hullámain lovagolok, és nem tudhatom, melyik lesz, vagy marad az utolsó.

GPX-nyomvonalak

Ha valaki igényelné túráim GPX – nyomvonalát, szívesen megosztom. Beszámolóimban igyekszem kitérni a normáltól eltérő részeltekre is. Amennyiben valami mégsem lenne világos, kérdezz, felelek. Kapcsolat emil formájában hotmail címre lehetséges; srepas kukac meg a többi (pont com a végén).

Utóirat

Ha egyik-másik beszámolóm elnyerné tetszésedet, kérlek jutalmazz csillagokkal (lásd a lenti képet – ehhez a főcímre kell kattintani). Ha kevesebbre tartasz, akkor írd meg nekem azt is, hogy mit hiányolsz. Szerinted mi maradt ki, mi lett elfuserálva? Netán csapnivalóan unalmas? De tán felesleges is mondanom, hogy ez a honlap nem tolakodó. Csak azok felé nyit, akik aktívan felkeresik, és ez így van rendjén.

image

Copyright © 2007 – 2018. A honlapomon közölt tartalomra minden jog fenntartva. Az itt közölt információ nem másolható és nem terjeszthető előzetes engedélyem nélkül. Aki viszont kér, kaphat is Smile

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s