Klettersteigek (via ferrata)

Hírmorzsák  ferratásoknak:

Klettersteig-beszámolóim időrendi sorrendben

Beszámolóim kifejezetten szubjektív jellegűek, tehát nem a kalauzok neutrális, objektivitást mímelő stílusában íródtak. Érzéseimet és felismeréseimet próbálom visszaadni. Mivel az egyes falrajzok a bergsteigen.com-on fellelhetők, ezekre csak akkor térek ki, ha nem fedik az általam megéltet. Felelőséget az ismertetett tartalomért nem vállalok és ezek egyike sem felhívás a cselekvésre.

       Dátum,       hely v. hegy              (saját értékelés, falmagasság, mászás, beszálló elérése)

KlettersteigLegenda_

2018

2017 (1 beszámoló, hmmm öregszem vagy mi?)

2016 (8 beszámoló)

2015 (13 beszámoló)

2014 (9)

2013 (14)

2012 (14)

2011 (21)

2010 (2)

Néhány szó a kezdetekről és a helyes nekirugaszkodásról

A több mint nyolcvanadik mászásom után, már lehetnek megosztható tapasztalataim. Persze szigorúan egy korosodó későn ébredő szemszögéből és az objektivitás igénye nélkül.

Tisztázzuk! A sport biztonságos műveléséhez alapvető szükség a tériszonymentesség és az ismeretlen kihívások kóstolgatásának kifejezett igénye. Mindezeken túl kell egy egészséges koktél az alábbiakban felsoroltakból:

 • Alapvető testi, fizikai adottságok, mozgékonyság, edzettség, erő
 • Kondíció, kitartás, azaz a test képessége huzamos időn át állandó teljesítményt leadni
 • Technikai tudás, lehet veleszületett tulajdonság, de gyakorlással jól fejleszthető
 • Alpinista tapasztalat, melyet viszont csak hosszú évek során lehet beszerezni

Nem vagyok híve a programszerű egy-két napos ferratás alapképzésnek. Aki komolyan akarja űzni a sportot, iratkozzon be először inkább egy több egységből felépített sziklamászói tanfolyamra és tapogasson sziklafalakat. De még ennél is fontosabb tisztában lenni azzal, hogy munkálkodik-e bennünk az a szikra, amire a későbbiekben építeni lehet. Ellenkező esetben a jól gondolt képzés rossz szájízzel végződhet

A ferraták besorolása

Az osztrák A, B, .. F/G-ig terjedő nehézségi skálát saját felfogásom szerint újrafogalmazom. Azért teszem, mert ha az ezzel kapcsolatos irodalmat áttekintem, olyan ködös meghatározásokra bukkanok, mint “komolyabb erőkifejtést igényel” vagy “kifejezetten komoly felsőtesti izomerő elengedhetetlen”. Mégis, mit jelent a kifejezetten komoly izomerő? Hogyan lehetne lemérni? Szerintem a fekvőtámaszok és a széles fogású felhúzódzkodások számából viszonylag jó következtetéseket lehet levonni. Bárki könnyen lemérheti. Közben meg kell különbözteti a szükséges és az elégséges a feltételeket. Mint alkarmár említettem, jó technikával, nagy tapasztalattal, a hiányzó erőt lehet valamelyest kompenzálni. Ez persze nem mehet a végtelenségig.

Megfigyelésem szerint fontos a vasmarok és az erős alkar. Akinek egy nehéz Klettersteigen elfogy az ereje, annak az ujjai közül kicsúszik a drótkötél és belezuhan a biztosításába. ProHands Gripmasterral remekül fejlesztehető (mindíg van egy a zsebemben elővenni nyomogatni, amíg a vonatra várok).

pro_sport_xtraheavy

 • AKönnyű! Egyszerű kaptatók vagy traverzek. Karjainkat soha nem kell megerőltetni. Esetenként a jobb egyensúlyozás kedvéért megkapaszkodhatunk az arra kínálkozó drótkötélben.
 • BFigyelj oda! Túlnyomórészt továbbra is a lábizmok segítségével jutunk előre. A karjainkat viszont már elég gyakran kell támaszként használni, de még anélkül, hogy testünk egész súlyát el kellene bírnia.
 • CEz már nehéz! A karizmok és vállak szerepe a haladásban már jelentős lehet. Pontszerűen, megtörténhet, hogy néhány pillanatra akár egész testsúlyunkkal is a karjainkon lógunk. (10 fekvőtámasz és 2 széles fogású felhúzódzkodás elégséges fizikai adottság). Egy C annyiban is különbözik a D-től, hogy itt még szinte mindenhol van jó lábtámasz. D esetében sokszor lendületből kell az arra alkalmas pihenőhelyet elérni.
 • DKarizomszaggató, tyűha! A karizmozás állandó mintaként vegyül a mászásba és technikai tudásunktól függően felsőtestünknek majdnem végig oroszlánrészt kell vállalnia az előrejutásban. Itt jelenik meg először a kizárólag Klettersteigezésre jellemző úgynevezett “fanyüvő” minta. A drótkötélen húzzuk magunkat felfelé. Fatális zuhanást eredményezhet, ha itt elfogy az erőnk. A kar és a láb izmai kb. fele-fele arányban veszik ki a részüket az erőfeszítésben. (20 fekvőtámasz és 4 széles fogású felhúzódzkodás elégséges, de legalább az előző C-pontban felsoroltakat illene teljesíteni)
 • EExtrém! Áthajlások. A karizmozás átveszi a kizárólagos főszerepet és a lábizmok esetenként csak támasztanak, asszisztálnak az előrehaladásban. Ez a fordított (inverz) C, azaz a szereposztásban helyet cserél láb és kéz. (30 fekvőtámasz és 8 széles fogású felhúzódzkodás képessége elég erőforrást ad, de legalább az előző D-pontban felsoroltakat illeni kihozni magunkból)
 • FInkább ne próbáld ki! Ez már nem is Klettersteig mert az UIAA szerinti 6/7-es sziklamászói képességeket igényel. Sok szakember szerint ez egy hibás fejlödés jele. (Megjegyzés: nincs ilyen tapasztalatom)

Belépő totális kezdőknek

Szédülsz a magsban, avagy inkább élvezed? Sokan nem is tudják, hogy bátran, félelem és rettegés nélkül kiléphetnek egy szakadék fölé, mások önismeret hiányában meg vannak győződve az ellenkezőjéről, ami esetenként fatális következményekkel járhat. A legjobb tehát, még a Klettersteig felszerelést megvásárlása előtt, letesztelni a bátorságunkat egy egészen könnyű, de mégis szellősebb Klettersteigen avagy egy arra alkalmas kalandparkban (Hochseilgarten). Jómagam csak 2009-ben, egy kötélparkban tettem próbát. Felkapaszkodtam egy oszlop tetejére, és meglepetésként ért, hogy kifejezetten élveztem. Valaki volt olyan kedves, és ezt a meghatározó pillanatot lekattintotta.

S7300422

Na most mi jön…?

S7300423

Egy új világ kapujában…

Hochseilgarten hiányában a következőkben felsorolt Klettersteigeket merném ajánlani. Valamennyi bejárható önbiztosítás nélkül is de felelőséget senkiért nem vállalatok és aki úgy érzi, inkább biztosítja magát, hát kölcsönözzön ki kantárt, beülőt, sisakot és úgy tegyen próbát:

 • Steinwandklamm, Rudolf-Decker Steig
  • Itt van egy cirka 20m magas vaslétra. Aki minden teketória nélkül felszalad rajta, jól vizsgázott és alkalmas a továbblépésre. Ellenkező esetben sincs semmi gond, mert a létrát ki lehet kerülni egy a tőszomszédságában elhelyezett szerényebb mentesítő létra (ún. bypass) segítségével. Vigyázat, a szurdokban kőomlás fenyeget, ezért sisakot mindenképpen tanácsos vinni. A kalandot kombinálni lehet a népszerű Myra-vízesések megtekintésével, mely cirka egy-két órányi gyalogtúrára van a szurdoktól és így kijön egy egész napos kirándulás.
 • Hohe Wand, Hanselsteig
  • Ez egy picivel nehezebb, mint az előző és mindjárt három kihívás is vár az idelátogató jelöltekre. Legelőször is (1) könnyű sziklamászással kell feljutni a Karnitsch Stüberl nevezetű horpadásba, majd (2) egy szakadék szélén vezető szűk ösvényen kell egy szurdokban elhelyezett magas vaslétrához jutni, illetve (3) ezen felkapaszkodni a kijárathoz. Aki teljesítette az útvonalat és nem hátrált meg, alkalmas a továbblépésre.

A továbbiakban meg lehet vásárolni a felszerelést, mellyel itt részleteiben nem foglakozom, gondolom, van elég forrás az interneten.

A mászás kezdetei

Nos, ideje egy igazi próbát tenni. A legalkalmasabb az alábbiban felsorolt három Klettersteig valamelyikével folytatni és lehetőség szerint valamennyit felkeresni, akár többször is (mind Alsó-Ausztriában).

 • Mödlinger Kletterstieg
  • A nem túl magas beszálló C fal a legnehezebb. A tetejéről egy menekülőúton át többször is érdemes visszatérni a beszállóhoz (gyakorlás céljából). Eztán már csak könnyebb, de szellősebb B/C szakaszok jönnek .
 • Hohe Wand, Währingersteig
  • Végig C nehézségű. Az első igazi értelemben vett Klettersteig.
 • Gumpoldskirchen
  • Nyúlfarknyi C-Klettersteig de ohó, vigyázat! Érhetnek itt is meglepetések, különösen a leszálló ágakon. Érdemes mindkét irányban oda-vissza végigmenni a vonalon.

Ehhez a csomaghoz tartozik még a rövidke, de nagyon érdekes és igényes Frauenluckensteig mely hivatalosan ugyan csak B nehézségű, de a meredek beszállófalon nincs drótkötél és a kapaszkodást segítő vaskapcsok egymástól nagyobb távolságban vannak. Csak olyanoknak merném ajánlani, akik már mesterein végigjárták ez előző hármat.

Haladunk

A továbbiakban a jelölteknek sokkal több erőre lesz szükségük. Bár lényegében a C nehézségi kategóriában maradunk, itt-ott megjelenhetnek C/D-re utaló elemek is.

 • Hohe-Wand, Steirerspur
  • Nagyon könnyűnek tűnik a kezdet (A/B-B), de vigyázat, a második szakaszon van egy-két C pont mely mind pszichét mind pedig karizmokat próbál.
 • Hohe Wand, Ganghofersteig
  • Egy drótkötéllel indító majd viseletes U-vasakba torkolló C mászás. Egyetlen ponton a C/D beütés zamata megtapasztalható.
 • Flatzer Wand, E-60
  • Végig C mászás egyetlen trükkös C/D áthajlással az első szakaszon, mely némi fondorlatot (vagy brutális erőt) igényel.

Felkészülés az érettségire

Az érettségi letételéhez szükséges hosszabb lélegzetvételű Klettersteigeken és ingatag hidakon is bizonyítani tudásunkat. Ezen kívül meg kell ismerkednünk a C/D és a D kategória ízével is.

 • Stájerország, Raiffeisen Klettersteig
  • 40-50 perces folyamatos C mászás. Gyakorlottabbak hamarabb is végezhetnek.
 • Hochkar, Heli-Kraft
  • Cirka netto egyórás C mászás. Teljesen függöleges beszállófal. Ujjoncokban kelthet némi rémületet. Jellegzetessége a három drótkötélhíd.
 • Stájerország, Hochlantsch, Franz-Scheikl Klettersteig
  • Vigyázat többórás alpinista jellegű vállalkozás, melyben a B/C-C mászás másfél-két órára tehető! Északi fekvésű. Átlagon felüli kondíciót igényel és csak hosszantartó száraz idő esetén ajánlatos útnak indulni.
 • Türkensturz, Pittentaler Klettersteig
  • Nem túl hosszú, egy trükkös C/D beszállóval az elején és egy rövid füszeres D szakasszal a végén melyek elég nagy leleményességet, igényelnek. Komoly gonddal járhat, hogy a legnehezebb szakasz a Steig végében szunnyad. Megeshet, hogy a továbbjutás itt elakad. Erre az esetre jó, ha egy tapasztalt társ van velünk, akiben megbízhatunk.
 • Rax, Hans von Haidsteig
  • Első komoly erőpróba. Ránézésre nagyon nehéznek tünik, de a valóságban nem az. Pontszerü C/D szakaszokkal megtüzdelt B/C mászás.

Érettségi vizsga

Az érettségi vizsga egyben belépő a D nehézségi szint világába és legalább két tételből áll. Egy drótköteles, sziklával gyakran csókolódzó mászás és egy U-vasas, drótkötél nélküli klasszikus van programon.

 • Hohe Wand, Gebirgsvereinssteig
  • A Hohe Wand második legnehezebb vasalt útvonala. Szinte végig C/D, pontszerü D szakaszokkal. Képeségeinktől függően egy-másfél órás mászás.
 • Hohe Wand, Wildenauersteig
  • A Hohe Wand harmadik legnehezebb vasalt D útvonala. Nem túl hosszú, ám különleges abban az értelemben, hogy nincs kifeszített drótkötél, csak U-vasak.

Aki letette a vizsgát, beléphet az egyetemre és bátran szembenézhet füszeresebb kihívásokkal is.

4 hozzászólás a(z) Klettersteigek (via ferrata) bejegyzéshez

 1. proandras szerint:

  Szerintem ilyen kategorikusan kijelentve túlzás a C fokozathoz szükséges 15 fekvő támasz és 3 húzódzkodás, mint követelmény. A 15 fekvőtámaszt kiguvadó szemekkel talán megcsinálom, a többiről ne is beszéljünk. Ettől még Drachenwand, az Eisenerz vagy a KFJ gond nélkül megvolt és csak Gamleckenwand vagy a Bürgeralm folyamatos D szakaszain kezdek kifáradni. Ismerőseim között ezzel nem is állok egyedül. A leírásaidat végigböngészve, azt hiszem túl gyorsan vetteted rá magad az egyre nehezebb steigekre és mivel az erőd megvolt hozzá, mindent azzal oldottál meg. A mozgás technikája, a szikla lépések észrevétele és kihasználása nagyon sok erőt megtakarít.

  • Sztefanó szerint:

   Köszönöm a megjegyzésed @proandras, valószinüleg igazad van, mint mindenkinek a saját szempobtjából. Felfogás kérdése is. Mivel minden vélemény számít, úgy gondolom ideje lesz átfogalmaznom ezeket az útmutatókat. Annyi viszont biztos, hogy a jó fizikai erönlét felér egy életbiztosítással egy nehéz Klettersteigen. Aztán még engedd meg, hogy kicsit csodálkozzam, amikor azt írod, hogy “A 15 fekvőtámaszt kiguvadó szemekkel talán megcsinálom”. Hmmm… elgondolkodtató…

   • Attila szerint:

    Jesszusom Sztefánó! Rám ilyesztettél, de rendesen. A “C”-hez is már 15 fekvőtámaszt
    és 3 húzódzkodást kellene megcsináljak? 🙂 Ajaj. Sajnos akkor le kell mondjak az eddig teljesített összes “C” -s és “D”-s ferrátáról.
    Egy év edzegetés után tartok 10 db fekvőtámasznál és 1 ( azaz egy ) db szabályos felhúzásnál. Mi lesz így velem? 🙂

    • Sztefanó szerint:

     Szia Attila, ha megfigyelted én ezt mint elégséges (tehát nem szükséges!) feltételt jelöltem meg. Ha az elégségest megcsinálod, akkor biztos lehetsz önmagadban, a karjaid nem fognak cserben hagyni. A szükséges erönléti minimumot mindekinek magának kell eldöntenie. Remélem ez tisztázza a dolgokat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s