HTL Wels, az elegáns


Az Alberfeldkogel (1707m) csúcsán elhelyezett Európa kereszthez (Europakreuz) kétféleképpen lehet feljutni. Kirándulók a Feuerkogel kötélpálya hegyi állomásától vezető rendes turistaúton, cirka háromnegyed óra kényelmes gyaloglással érik el a kockákból összerakott csúcskeresztet. Minden egyes kocka egy EU tagállamot szimbolizál. A via ferrata szerelmesei nem mennek végig a turistaúton, hanem egy táblával jelzett helyen jobbra letérnek egy hajmeresztően meredek árokba, hogy mintegy negyedórás lélekvesztésszerű ereszkedéssel az Alberfeldkogel kitett gerince alá érjenek. Aki sikerrel veszi a csúszós kanyargókat, mindjárt túl is lenne a kaland nehezén (tényleg). Lentről, az árok aljáról indul ugyanis a HTL Wels elnevezésű rendkívül élvezetes vonalvezetésű Klettersteig.

HTLWels
Pirossal a Klettersteig van jelölve
HTLWels2
Jobbról a kötélpálya fel- és lefelé tartó ágai

Elsőre az elegancia szó jut eszembe, amikor valamiképpen tömören jellemezni szeretném ezt az alkotást. Sok más Klettersteig ugyanis esetenként egymással nem harmonizáló, különféle töredezett darabkákból áll össze. Emitt létrák, amott felszökések, majd egy és még több össze nem illő traverz. Mintha a trükkös alkotók művészi hajlamaiktól vezérelve döntenék el, hogy merre menjen a drótkötél. A HTL Wels esetében ilyen erőltetett kuszaságról szó sincs. Az ösvény természetesen célratörő. Mindvégig érzed, hogy a legrövidebb úton, csalfa kerülők és pihenők nélkül, természetes eleganciával, lendületesen, cirka egy óra alatt visz egyenesen a csúcsig.

Mivel kelet-délkeleti fekvésű, a délelőtti nap erősen pirít. A kabinos kötélpálya félóránként ontja felfelé a hegy szerelmeseit, ezért a kletterezők is ilyen diszkrét halmazokban érkeznek. Jó esetben senki sem liheg a nyakadban, mint mondjuk a Drachenwandon. Ha meg a fél kilenckor induló első járattal érkeznél, mint jómagam is tettem, úgy előtted sem lesznek sokan, ha egyáltalán valaki.

A bergsteigen.at jellemzően ismét alulértékel és C-ben határozza meg a HTL Wels nehézségét. Itt nyilván a vasizmú Axel Jentzsch-Rabl és iskolája dominálja a színteret. Az idősebb generáció, Kurt Schall és társai, Klettersteig-Atlas Österreich c. klasszikusában viszont egyenesen D-re értékeli a beszállót követő meredek bevágást mely a Klettersteig kulcsa. Szerény és szubjektív véleményem szerint az igazság valahol a kettő között lebeg. A HTL Wels egy B és C tésztából sütött kalács, amiben a mazsola képviseli az élvezetes C/D beütéseket.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s