Rax

A Rax hegység, míg a Schneeberg (melytől a Höllental választja el) egy hegy. Testvériesen osztozik rajta Alsó-Ausztria és Stájerország. A keleti, alsó-ausztriai rész népszerűségét főleg a Hirschwangból induló nagykabinos kötélpályának köszönheti, mely a kevésbé szívós túrázókat is könnyűszerrel repíti fel a tágas platóra. A nyugati, stájer rész viszont a magasabb, a Heukuppe éppen csak 7 méterrel múlja felül a 2000 méteres tengerszint feletti magasságot

A Raxon majdnem minden ma is használatos idegenforgalmi létesítmény (vendégáz, alpesi ösvény, ferrata) a néhai „Rax-király” Camillo Kronich nevéhez füződik. Az Ottohaus haszonbérlője volt 1903-tól 1952-ig. A legismertebb alkotásai közé sorolhatóak a Hans von Haidsteig, az Alpenvereinsteig, Camillo Cronichsteig (Brandschneide) vagy a Gustav Jahn-Steig. Utóbbi névadója 40 évesen elhunyt festő-hegymászó, Kronich közeli barátja, a Rax megfestője volt. Kevesen tudják, hogy télen a hegyekbe merészkedők, ma már oly természetes útmutatója, a karózás/póznázás is állítólag Kronich talámánya, ő alkalmazta elsőként a Raxon. Célja, hogy a túrázókat biztosan elvezesse az Otto-Hasuhoz.

image P1160127__

A Gustav Jahn Steig egykor és ma

További érdekességek Camillo Kornich és Gustav Jahn életéből, valamint néhány igazán érdekes történelmi Rax-kép az 1910-es évekből:

Túráim a Raxon időrendi és megközelítés szerinti sorrendben:

Heukuppe és déli-délkeleti Rax-falak

Preinerwand

Észkról a Höllentalból

Hinternaßwaldból

Hirschwang/Kaiserbrunn irányából

Egyéb

Klettersteigek:

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Kapcsolódás: %s