Rax

A Rax hegység, míg a Schneeberg (melytől a Höllental választja el) egy hegy. Testvériesen osztozik rajta Alsó-Ausztria és Stájerország. A keleti, alsó-ausztriai rész népszerűségét főleg a Hirschwangból induló nagykabinos kötélpályának köszönheti, mely a kevésbé szívós túrázókat is könnyűszerrel repíti fel a tágas platóra. A nyugati, stájer rész viszont a magasabb, a Heukuppe éppen csak 7 méterrel múlja felül a 2000 méteres tengerszint feletti magasságot

A Raxon majdnem minden a néhai „Rax-király” Camillo Kronich műve. Kronich az Ottohaus haszonbérlője volt 1903-tól 1952-ig. Szinte valamennyi itt található alpesi ösvény létrehozása az ő nevéhez fűződik. A legismertebbek tán a Hans von Haidsteig, Az Alpenvereinsteig vagy a Gustav Jahn-Steig. Utóbbi névadója 40 évesen elhunyt festő-hegymászó, Kronich közeli barátja, a Rax megfestője volt. Kevesen tudják, hogy télen a hegyekbe merészkedők, ma már oly természetes útmutatója, a karózás is Kronich nevéhez kapcsolódik, ő vezette be elsőnek a Raxon. Célja természetesen az volt, hogy a túrázókat biztosan elvezesse az Otto-Hasuhoz.

image P1160127__

A Gustav Jahn-Steig egykor és ma

További érdekességek Camillo Kornich és Gustav Jahn életéből, valamint néhány igazán érdekes történelmi Rax-kép az 1910-es évekből:

Túráim a Raxon időrendi sorrendben:

Klettersteigek:

 

  Reklámok

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Google+ kép

  Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

  Kapcsolódás: %s