Wildfährte, avagy rámpa, rámpa hátán


A Wildfährte is azon útvonalak egyike, amit még csak egyszer abszolváltam. Annak idején, 2015-ben is úgy említem, minthogy „Megszökni a hőség elől”, és ez most is bingó! Sikerül tehát a felfelé vezető út túlnyomó részén árnyékban maradni, ami persze nem véd mega loncsra izzadástól, de nyilván kellemesebb mint valami déli oldalon pörkölődni.

Wildfährte_2D Wildfährte_3D

WildfährteProfile

black A táv (Hinternaßwald, Reisstalerweg, WIldfährte, Grasbodenalm, Habsburghaus, Kaisersteig, Reisstalerweg, Hinternaßwald) cirka 16 km, 1200 m szintemelkedéssel bruttó 7:20 óra alatt (nettó 5:10 óra)

DSC01581

A Wildfährte szigorúan véve egy „B” szintű Klettersteig pontszerű B/C szakaszokkal (a végében). Nagy profik (akik úgy gondolják magukat) szerintem kantár nélkül is megejthetik, de sisak természetesen elmaradhatatlan tartozék. Jómagam teljes felszerelésben vágok neki és néhány helyen, ahol a psziché megköveteli (van ilyen), be is akasztom magam.

DSC01583

DSC01588

Hinternaßwaldból indulva (8:00) cirka másfél óra alatt lehet elérni a beszálló, sorban, első rámpáját. Megemlítésre érdemes, hogy drótköteles szakasz a ferrata kezdetén a Bärenloch elágazásáig, majd pedig az útvonal legvégében közvetlenül a kiszállás előtti részen van. A kettő között rámpák láncolatán át vezet az út úgy, hogy közben alkalom nyílik mászni is, kellemes egyes szinten. A ferrata bruttó egy és egynegyed óra alatt teljesíthető. 10:45 óra van, amikor kilépek a Rax fennsíkján.

DSC01589

DSC01591

DSC01594

DSC01597

DSC01599

DSC01603

DSC01604

DSC01607

DSC01619

Némi tízórai után folytatom utam az immár tehénkékkel és bikaborjakkal benépesített Grasbodenalmon át a Habsburgház felé. Bódító, tömény virágillatot iszom. A táj, a virágos mező, a buja természet harsány zöld színe, beleágyazva egy vad sziklavilágba, Isten jóságos akaratát hirdetik. Itt van nekünk ez a gyönyörű paradicsom, amit nekünk szánt, és mi (ők) nagy igyekezettel változtatjuk pokollá, mert a teremtő iránti hála helyett a sátánnak hódolunk..(?). Miféle balga, megtévedt lélek az, aki e csoda láttán még kétkedni talál!

DSC01620

DSC01626

DSC01633

DSC01635

DSC01639

DSC01641

DSC01646

DSC01656

12:10 lehet, amikor komótos tempót követve érkezem a dombon épült Habsburgház tövébe. Nos eme dombon, a vendégház alatt, színpompás mezőben le is heveredek egy cseppet. Csak amikor megdördül az ég, szedelődzködök fel, bár sietségre semmi okom. Kicsit ijesztgetnek az elemek. Szürkül és mogorvul az egyébként bárányfelhőket terelgető-legeltető ég egy darabkája, ami egy jó óra elteltével a semmibe foszlik.

DSC01659

DSC01662

DSC01665

DSC01669

DSC01672

DSC01675

DSC01679

DSC01684

Megcsodálok egy ritkaságszámba menő enciánmezőt, majd a Kaisersteigen ballagok lefelé. Az ösvény még most is a két évvel ezelőtti iszonyú vihar okozta sebeit viseli. 14:20 van, amikor kiérek a széles Reisstaler-Wegnek titulált erdészeti útra (semmi köze a Reisstalerstighez), amin jó egy órás séta visz vissza a kiindulópontomba. Remek és változatos túra, melyet mintha kifejezetten kánikulai útvonalnak találtak volna ki. Na persze csak akkor, ha reggel indul valaki és nem délben, mint ama velem szembejövő fickó meséli nekem, akivel a Habsburgház teherliftje völgyi állomásánál elegyedek szóba.

DSC01687

DSC01690

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Wildfährte, avagy rámpa, rámpa hátán bejegyzéshez

 1. Szemák Attila szerint:

  Barátommal tegnap teljesítettük eme szép túrát, igaz a Bärenlochsteig volt az eredeti cél. A bocik köszönik szépen, tegnap is megvoltak. 🙂

 2. Mária szerint:

  Kedves Sztefano!
  Gyakran olvasgatom a túraleírásait és merítek ötleteket. Igaz, van, hogy az egynapos túraleírást 2 nap alatt teljesítem, sok-sok fotóval, virágkeresgéléssel, tájban gyönyörködéssel fűszerezve. Idén a Nandlgrat, Wildfahrte, Grosser Wildkamm túrákat jártam be az itt olvasottak alapján. Van még több terv is, szép lassan azok is valóra válnak.
  Köszönettel és hegyi üdvözlettel: Mária

 3. Sztefanó szerint:

  A 2021-es nyár kemény volt az esztelen és haszontalan 3G szabályozás miatt. A pszichikai nyomás feldolgozása, a kiközösítés és az ellenséges hangulatkeltés ellenünk, nem beoltottak ellen, máig tart. Soha nem lehetett tudni, hogy hol zárják be előttem a vendégházak, kunyhók ajtaját. Ide tartozik, ehhez a poszthoz, hogy a Habsburgház kivétel volt, ezért a szokásosnál is gyakrabban jártam ide. Ezért hálás vagyok. Beszámolóimban nem említem, mert nem akartam nekik gondot okozni, az ördög nem alszik alapon. Szerencsére a mai évad újra gondtalan. Mai hír, hogy a labanc kormány eltekint a tavalyi szörnyszülött, kötelező oltást elrendelő törvénytől. Megszüntetik. Hála a jó Istennek és az aktív ellenállásnak!

  • Mária szerint:

   Igen, sajnos Mo-n is így van-volt. Én szociális szférában dolgozom, így kötelező volt az oltás, különben mehettem volna fizetés-nélküli szabadságra, vagy elveszítem az állásomat (55 évesen elég gáz…). A hegyek miatt is muszáj volt, mert Ausztriába be se léphettem volna az oltási igazolás nélkül. Azt hiszem, ezt hívják zsarolásnak…

   • Sztefanó szerint:

    Igen, kedves Mária, megértem és egyetértek. Sokan szenvedtünk. Sokan jutottak ebek harmincadjára. Mások az életükkel, egészségükkel fizettek, mert hittek, bizalommal viseltettek az államilag elrendelt propaganda iránt. A dolgok feldolgozása folyamatban van. Ez már túlmutat a zsaroláson is. Én ezt egyértelműen pszichoterrornak nevezném. Reméljük a legjobbakat. A 2022-es év egy fordulatot hozhat (jó irányban).

 4. Sztefanó szerint:

  Lassan-lassan de biztosan kibukkan a szög a zsákból. A tettesek felelni fognak! Legutóbb a híres British Medical Journal főszerkesztője körüli orvos-kutatók egy tanulmányban bizonyították, hogy az oltások súlyosabb károkat okoztak mint a betegség maga. Tessék olvassa aki nem szégyelli:
  https://www.trialsitenews.com/a/bombshell-study-mrna-covid-19-vaccine-serious-adverse-event-risks-significantly-higher-than-risk-of-covid-19-c5e4f518

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s