MTB: Helenental-körút


A Helenental a Schwechat-patak völgyének árnyékos, vadregényes szakasza, Baden városka felett. Egy remek hegyi biciklis körúttal jól becserkészhető.

Helenental3
Heiligenkreuzon áthaladva, az útról jól látható a kálvária hegy a helyi plébánossal egyetemben 

Teljesen rá vagyok kattanva a műfajra. Remek sport az átmeneti időszak áthidalására, sőt azon felül is. Hogy miről beszélek? Hát arról, hogy ilyenkor tavasszal a felsőbb (túra-)régiókban, 1500m körül és felett, még elég kiszámíthatatlanok a viszonyok. Lenn már tavaszi kikelet, fenn meg még nem világos, hogy milyen felszerelés szükség. Hótalpak, vagy hágóvas, vagy mindkettő? Egyszóval jobban szeretem, a tisztázott viszonyokat. Legyen minél kevesebb a meglepetésekből. Addig is, itt van az MTB.

 Helenental_2D  Helenental_3D

 HelenentalProfile

Gpx-nyomvonalam kérésre hozáférhető. A táv (Baden, Helenental, Mayerling, Heilingenkreuz, Baden) cirka 27.5 km, 420m szintemelkedés, bruttó 2:15 óra. Kékkel a hőmérséklet változása.

Legutóbb egy elég kemény körre merészkedtem, így most lágyabb dallamokat kívántam pengetni. A Helenental-körútban reméltem megtalálni a nem túl hosszú, nem túl igényes, de azért még érdekes és valódi mountainbájkos kiruccanót. A Hoher Lindkogel körút tudniillik pont a Helenentel bevezető szakaszával indít. Innen az ötlet. 

Helenental4
A Bodenbergről Baden felé pillantva, innen már csak ereszkedés következik

Egy elég szép combizmozó kaptató tetején, hegyes villában válnak szét az egymás mellett haladó Hoher Lindkogel-Strecke és a Helenetal-Strecke. Az egyik balra fel, a másik jobbra lefelé visz. Bár ez utóbbi objektív paraméteriben messze elmarad az előbbitől, akad itt mégis csemegézni való.

Izgalmakban bővelkedik például egy ízig-vérig S1-es szakasz a mélyben csordogáló Schwechat patak magas jobb partján. Aztán a repertoárban van még egy kifejezetten kormányra borulós meredek erdei kaptató is. Ahol tudniillik a drót-paripa ágaskodásra hajlamos. Ez meglepetésszerűen éri az első alkalommal erre merészkedő hegyi bringást, akinek egy széles aszfaltos közúton csordogálva kell időben észrevennie a hirtelenjében jobbra leváló meredek erdei utat. Atyai pofonként jön a szinte a semmiből előbukkanó, sziklákkal és gyökerekkel heveny megtűzdelt erdei kaptató. Ehhez hasonló pontszerü meglepetések mindenképpen remekül fogyasztható csemegévé változtatják ezt a helenentali kiruccanást. 

Kategória: Biking, Hobbies, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s