A tanítómtól hallott hazugságok (Lies my teacher told me)


 

USDnotes Az amerikai bankjegyeket kevés kivétellel az Egyesült Államok volt elnökei díszítik, fontosságuk és közéleti szereplésük időrendi sorrendjében. Amerika első elnöke Georg Washington az egydollároson látható, Thomas Jefferson a két-, Abraham Lincoln az öt-, Alexander Hamilton a tíz- és Andrew Jackson a húszdollároson. Ki közülük a kakukkfióka? Az egyik lehetséges helyes válasz Hamilton lenne, ő ugyanis nem volt elnök, hanem külügyminiszter. Más szempontból vizsgálódva viszont a helyes válasz Lincoln. Az öt felsorolt személyiség közül ugyanis ő az egyetlen, aki nem volt rabszolgatartó. Meghökkentő? Igen, számomra az volt, mert én sem tanultam róla az iskolában, úgy, mint ahogyan a mai amerikai tanulóifjúságot is próbálják – nem is sikertelenül – megóvni ilyen és ehhez hasonló kényes tényektől. És valóban, ha a kormányzat hivatalos web-oldalaira kalandozunk, az elnökök ott található életrajzából teljesen hiányoznak a személyiségük glorifikálását károsan befolyásolót adatok.

Például Thomas Jeffersonról – bár szakmai körökben köztudott és nem is vitatott – hivatalos forrásokból mégsem lehet megtudni, hogy ő Virginia állam legnagyobb rabszolgatartója volt és helyenként több mint száz szerencsétlen felett rendelkezett. Őt csak Georg Washington szárnyalta túl kétszáznál is több rabszolgával. Ez annál is inkább furcsa, mert Jefferson nevéhez inkább csak (és kizárólag) nemes és fenséges eszméket kapcsolunk, például az amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot, melyet 33 éves korában fogalmazott meg. Azért a hirtelen döbbenet és tanácstalanság a tények megismerése után, mert ha brutálisan akarunk fogalmazni, agymosás áldozatai lettünk.

Az agymosás napjainkra általánosan ismert fogalommá vált, amit vészjósló jelentése ellenére sem veszünk egészen komolyan. Mintha mindenki jól felvértezve érezné magát egy vastag pikkelyű veleszületett páncélzat mögött, melyről az irányított szuggesztió azonnal lepereg. Esetleg a szomszéd, a sógor, az anyós a kölykök vagy a konkurencia bedőlhet neki, de mi magunk? Soha! Ezért aztán nehéz objektíven megsaccolni a sajátunkénak érzett, tolakodó gondolatainkban azon álcázott kakukkfiókák arányát, amelyeket mások, óvatos, türelmes hozzáértéssel és céltudatosan csöpögtettek koponyánkba. Nehéz áthatolni a tudatunkba bekiskanalazott, otromba anyagból felhúzott falakon, gátakon. A gyakran tudományos körmönfontsággal működő ködösítés egyik hatásos elleneszköze a természetes kíváncsiság, a józan hitetlenkedés, az újabb és újabb miértekre való válaszok utáni lázas kutatás.

James W. LoewenAz író, James W. Loewen pontosan ilyen tulajdonságokban bővelkedik, és amelyektől a berlini fal módjára omladoznak a köztudatba ültetett hamisságok gátjai. Ebben a könyvében általánosan elfogadott és megfellebbezhetetlen történelmi tényként kezelt hazugságokat leplez le. Munkájának az a fő célja, hogy összevesse az Egyesült Államokban általánosan elfogadottnak számított történelemtankönyvek állításait az elsődleges forrásokból származó valósággal. Loewen munkája során azt tapasztalta, hogy a fizika vagy a biológia tankönyvekkel ellentétben, a 12 legelterjedtebb történelemtankönyv majdnem mindegyike eltorzított, elferdített, kifordított és újraköltött, a valóságnak gyakran homlokegyenest ellentmondó állításokat, mítoszokat illetve jól hangzó legendákat tartalmaz, melyek vélt célja az engedelmes és lojális állampolgár az odaadó patrióta kinevelése. A demagógia nemcsak kártékony, hanem unalmassá és színtelenné teszi a tananyagot, méltatlanul lekezeli mind Amerika őslakosait mind pedig a fekete bőrű lakosságot.

Az analízis végigkíséri az olvasót Kolumbusz 1492-es dicstelen partraszállásától kezdve a jelen időkig. Megtudhatjuk, hogy a rasszizmusnak mély, mind a mai napig meghatározó és mély gyökerei vannak Amerika történetében.

 

Kategória: Books | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s