A tények nyelvén


 

190438main_trend_good_usa-full Ismét mellékelnék (lásd az előző bejegyzésem) néhány szigorúan kommentár nélküli képet (csupán csak a jelmagyarázatra szorítkozva). Mindenki értelmezze azokat saját belátása szerint.

Az első ábra (balra) a NASA 1988 és 2007 közötti műholdas felvételei alapján készült és mutatja a grönlandi jégpáncél olvadásában tapasztalható trended (az ún. olvadási index). Az olvadásban közvetlenül érintett jégmezők nagysága az USA területéhez van szemléletesen viszonyítva.

A másik képpár az Antarktisz jégpáncéljának az olvadásait szemlélteti (lent/bal). A zöld-kék szín azokat a helyeket jelöli, melyeken a megfigyelések óta első ízben észleltek olvadást. A zöld a legkorábban tapasztalt (1987/88) állandó olvadásokat mutatja, míg a kékbehajló árnyalat a későbbi évek olvadásait jelöli (egészen 2005-ig).

A legalsó képen (lent/lent/bal) a lila árnyalatok azon területeket jelölik, ahol 50 (sötétlila) avagy annál kevesebb egymást követő napon (halványlila) olvadt a jég 2005-ben.

Az utólsó, harmadik kép (lent/jobb) az Antarktisz átlagos hőmérsékletében az utolsó 26 év alatt (azaz 2007-ig) kimutatott változásokat jelzi. A feltüntetett 0.1 oC fok évente értendő, azaz 26 év alatt a sötétpirossal jelölt helyeken 2.6 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, míg a sötétkékkel jelölt helyeken ugyanennyivel (-2.6) csökkent.

 

 

antarctica_melting

antarctica_avhrr_81-07

Linkek az eredeti (NASA) forrásokhoz:

 

Kategória: Global Warming | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s