Képzelt riport egy kontinens felfedezéséről (rövid út a paradicsomból a pokolba)


 

Miért kell állhatatosan szemünk előtt tartani a magyar nép sorsának brutális „keresztényi” kerékbetörését az első millennium idején valamint az amerikai, ausztráliai és óceániai bennszülött indián népcsoportok és kultúrák kiirtásának tényét? Azért, hogy tisztában legyünk civilizációnk lényegi ideológiai alapjaival, melyek az elmúlt évszázadokban mit sem változtak.

Képzeld, el mi történne, ha hipp-hopp, egy mesebeli expedíció felfedezne egy teljesen új, érintetlen, természeti forrásokban bővelkedő kontinenst, melyet számtalan különféle „primitív” (meghagyó) népcsoport népesít be. Képzelj el hasonlóan paradicsomi állapotokat, mint amilyenekre Kolumbusz lelt, amikor partra szállt a Bahamákon. Negyedik expedíciója alkalmával (1503) a Cayman szigetcsoport egyik szigetén a tengeri teknősök példátlan sokasága szinte lehetetlenné tette a kikötést és partra szállást. Ennek az emlékét őrzi a sziget mai neve, Las Tortugas (teknős). De ez már csak emlék, mint a Viza (extinct) a Dunában. A tengeri teknősök veszélyeztetett állatfaj (endagered). Egyébként a veszélyeztetettség fokozatait a mellékelt kép mutatja:

extinct_endagered

 

  • EX – extinct (kihalt)
  • EW – extinct in the wild (a vadonban kihalt)
  • CR – critically endanagered (fokozottan veszélyeztetett)
  • EN – endangered (veszélyeztetett)
  • VU – vulnerable (sérülékeny)
  • NT – near threatened (fenyegetett)
  • LC – least concern (aggodalom)

Szóval szerinted mi történne ma, a „fennkölt” és „magasztos” civilizált eszmék vezérelte 21. században?

A. A kontinenst azonnal karanténba helyeznék, hogy megvédjék egyrészt az őslakosokat az esetlegesen behurcolt betegségek kórokozóitól, másrészt pedig a kontinens egyedi őshonos faunáját, flóráját (lásd pl. a macskák kiirtották a Galápagos szigeteken az énekesmadarak jelentős részét). A világ népeivel egyetértésben az új kontinens az Antarktiszhez hasonló státuszt kapna. Az ENSZ légi és tengeri záró gyűrűt létesítene a csodás új világ körül és oda csak külön engedéllyel tudósok, néprajzkutatók léphetnének be.

B. Azonnal megindulna a kontinens „civilizálása” és az őslakosság kényszer-evangelizációja. Ha az amerikai szárazföld esetén ez ötszáz évig tartott, akkor ez, jelen esetben a mi gyorséletű világunkban már csupán csak néhány évtized kérdése lenne. Az ENSZ-ben a nagyhatalmak vétója miatt a kontinens nem kapná meg Antarktisz státuszát. A multinacionális cégek versenyében az amerikai érdekeltségűek szereznék meg az elsőbbséget, mert az USA haderejével biztosítaná „békés” gazdasági tevékenységüket. Néhány régiót viszont sikeresen megkaparintanának maguknak a kínaiak és az oroszok. Hamarosan megindulna az esőerdők pusztítása és ültetvények létesítése, az olaj és egyéb más nyersanyagok kutatása és kitermelése, a bennszülött népek érdekeinek semmibevétele és ügyes politikával azok egymás elleni kijátszása. Éhínség, háborúk és a belviszályok nyomán az első menekültek hamarosan kopogtatnának Európa és Amerika partjainál.

Tehát? Mire szavazol?

Kategória: Humanity, soul, mind | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s