Gyere, csináljunk pénzt


LetsMakeMoney 

Nem lehet pontos választ adni az előzőekben feltett kérdésemre, hogy tudniillik mennyire vagyunk egy totális összeomlástól? Érdekes módon – ez már ezoterikus bevillanás – mégis kaptam egy jól megfogalmazott, részletes, vászonra vitt választ, mégpedig Erwin Wagenhofer osztrák filmrendezőtől, akinek Lets’s make money című, 2008-as Viennáléra készült dokumentumfilmjét még vetítik a bécsi mozik.

Wagenhofer We feed the World (Etetejük a világot) című előző munkájáról már szóltam, ezért Bencével, teljes bizalommal ültünk be a jobb napokat is megélt 10. kerületi mozi kicsike termébe. Tolongás nem volt, de nem is számítottunk ilyesmire. Körülbelül akkora lehet az ilyen filmek iránti érdeklődés, mint az én jelen blogom és témája iránt. Tehát gyakorlatilag semmilyen. Mintha a film mondandójának súlya fordítottan lenne arányos a látogatottságával. Ez tipikus velejárója a német szóhasználatban „Spaßgesellschaft”-nak mondott jól megszervezett csinnadratta cirkusznak. Nem szalonképes komoly témákkal foglakozni, hiszen annyi érdekes haszontalansággal lehet eltölteni a bérmunkapiacon kívüli időt úgy, hogy közben tovább növeled bizonyos réteg vagyonkáját. Aki mégis bizonyos fokú immunitást élvez, és beül a moziba, vagy később megnézi DVD-t, az garantáltan, nem fog csalódni.

Wagenhofer filmjében megszólalnak olyanok, akik jól megalapozott ismeretekkel rendelkeznek az általam felvetett kérdésben. Sajnos szerintük szinte bizonyos, hogy a most tapasztalható fejlemények egy olyan válság felé taszítják a világot, mely mellett a harmincas évek világgazdasági csődje eltörpül. A velejéig rothadt minta, mely a jelen „business-as-usual” forgatókönyveit írja, szinte azonos a régivel. Buborékokra, légvárakra épülnek a mai gazdaság tartóoszlopai, melyek kizárólag rövidtávú célokat szolgálnak. A dolog további mellbevágó érdekessége, hogy a film még akkor készült, amikor Átlagbéla Standardpolgár anyja neve Rezső még úgy szürcsölgethette a sörét, hogy a tömegbódító kapitalista sajtó a szájára sem vette a krízis azóta szállóigévé vált fogalmát. Látnoki…

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s