Fából vaskarika


Miután a tudati szinteket elemző bejegyzésemben elég kritikusan vélekedek a technológia központú utópikus (világot megmenteni kívánó) szemléletről a technotópiáról (Derrick Jensen műszava), jöjjenek most a bizonyítékok is, egyenes a kapitalista sajtóból (ORF). Ha már itt is felhangzanak a kételyek, akkor az, amit klímavédelem meg zöldre festett “fenntartható fejlődés” címen az utóbbi időben lábra kapott, nyilván nem más, mint figyelemelterelő hadművelet. A profitorientált tőke semmivel sem lett környezet barátiabb, továbbra sem érdeke a tiszta és egészséges élettér, hanem csak újraszerveződött egy népszerű logó körül, kabátot, álarcot cserélt és báránybőrbe bújt. A legjobb példa a BP kampánya miszerint ők már nem British Petroleum, hanem Beyond Petroleum, azaz az olajkorszakon túli, azon túlmutató, gondosan előrelátó társaság. Nos ha ez ilyesfajta előrelátás úgy sül el, mint azt teljesen brutalitásában Mexikói öbölben láttuk, akkor definitíve nem kérünk belőle.

image

A fenti képen látható német főcímek magyar fordítása

 1. Megengedhető-e, hogy a klímavédelem környezetkárosító legyen? A cím itt arra utal, hogy EU szinten ugyan bizonyos mérgező anyagok ipari használata tiltott, ám kivételt élveznek a zöldre pingált környezetvédelmi technikák. Úgy hiszem ez a tény is egy ad- abszurdum.
 2. Amikor a klímavédelem károssá válik. Itt a napelemek gyártásáról van szó, melyek sajnálatos módon az erősen mérgező kadmiumot tartalmazzák, de az EU jóvoltából ez megengedett.
 3. A hőszigetelés problémája.
 4. A környezetbarát technológiák veszélyei
Kategória: Global Warming, News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Fából vaskarika bejegyzéshez

 1. nrmc szerint:

  Hello Stefano!

  A jomultkor borozgatas kozben erintettuk ezt a temat. Akkor emlitettem, hogy en sem igazan hiszek a fotovoltaikus technologiaban, referenciakent egy cikket szeretnek ide belinkelni:

  http://www.apotheka.sk/article/321/depresia-vazny-problem

  amelyben az un. “Stirling Energy Systems utility solar”-rol is irok. Ez az a fajta napenergia-hasznositas, amelyrol az en technotopiam szol. A technotopiat Albert Hoffmann (az LSD felfedezoje) oltotta belem igazan. O a kov. modta: az emberiseg annyira buta, hogy a nap altal boven elegendo energiat nem tudja hasznositani. Megemlitenem meg a “Norcal Waste Systems Inc.” peldajat, amely (az ujrahasznositasi technologiajan tul!) azert is szimpatikus, mert reszvenyeit 100%-ban az alkamlazottak birtokoljak. Ezt a fajta cegbirtoklasi format pedig meg Michael Mooore is dicseri a legutobbi filmjeben a “Kapitalizmus szeretem”-ben. Hat csak ennyit szerettem volna Veled tudatni.

  Ciao, nrmc

 2. Sztefanó szerint:

  Hi nrmc, kár, hogy a cikkedet a magyar ajkú olvasó nem érti. Alapvetöen semmi gondom a Sun-Catcher típusú megoldásokkal, bizonyára enyhíthetnék kultúránk energiafalánkságát. Esetenként az ilyen törekvések szülehetnének akár tartós megoldásokat is, bár ha elképzeljük, milyen nagyságrendü és komplex elökészítés (bányászat, kohászat, szállítás, megmunkálás, alumínium?, timföld?, müanyagok? stb.) szükséges egy 500MW teljesítményü Sun-Catcher telephez (lásd a videón), akkor egy alapos számbavétel nem térhetne ki az olyan össz-környezeti terhelés felbecsülése elöl, melyek esetenként nem azonnal láthatóak. Felö tehát, hogy a végösszeg, eredendö jóakaratunk ellenére is negatív elöjelü lesz…

  Másfelöl tudjuk, hogy a mi kultúránk a nagyipari technológiák hajnalán sem volt szelíd és békés bárányka, miért hinném tehát, hogy mondjuk az olaj valamiféle csoda-technológiával történö helyettesítése gyökeresen megváltoztatná azt. Ran Prieur veti fel ugyanezt a témát november 29.-i bejegyzésében. Mint írja, egy ilyen megoldás (tudniillik az energiaigény fenntartható megoldása) az emberiség egyik legrosszab rémképét vetíti elénk, egy olyan társadalomról mely globális, elnyomó és közben fenntartható. Retteghetünk egy ilyen represszív kultúrától, mert megdönthetetlen és mert nincs többé szüksége a pórnép tömegeire. A pusztító, elnyomásra, rabszolgaságra berendzekedett kultúrák elleni küzdelemben az az ultimatív bizonyosság az, hogy elöbb vagy utóbb felfalják önmagukat, mint ez Joseph Tainter amerikai történész állítja. A kérdés csupán csak az, hogy mikor?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s