Palmauer a rejtett


A Palmauer (1248m) egy lokális jelentőséggel bíró, de remek kilátással kecsegtető sziklaszirt a Türnitzi-Alpokban. A távoli Ötscher (1893m) innen szemlélve olyan látványt nyújt, mintha megkoronázná a szemközti Tirol Kogelt (1380m). Palmauert legkönnyebben St.Aegyd am Neuwalde felől, a Zdarsky menedékház érintésével lehet elérni. Mivel ez a normál variáns túl egyszerűnek és rövidnek tűnik, Hohenberg felöl, indulok megostromolni a hegyet, melyet egyszer már, télen megcéloztam, de a hóviszonyok és tapasztalatlanságom meggátoltak az elérésében.

 Palmauer_2D  Palmauer_3D

 PalmauerProfile

A körút hossza (Hohenberg, Wiesberg, Gschwendthütte, Linsberg, Plamauer, Zdarskyhütte, Grabenalm, Linsberg, Steinparztal, Hohenberg) cirka 18 km, 1180m szintemelkedés, bruttó 6:00 óra. Ábra szerinti gpx-nyomvonalam kérésre hozáférhető. Piorossal jelölve L = Linsberg, P = Palmauer, Z = Zdarskyhütte.

Hohenbergből mindjárt három különböző ösvény is indul a Stadlberg és a Geschwendthütte irányában. Mivel kettőt közülük immár jól ismerek, ezúttal a Wiesbergen át vezető kacifántosabb harmadikat választom, mely újdonságán kívül némi extra méter szintkülönbséggel is megajándékoz.

Összefüggő a magasban szürkén és didergetően lebegő ködréteg, amikor kevéssel 8:00 óra után nekivágok. Csak reménykedni merek, hogy célom elég magasan fekszik ahhoz, hogy legalább a csúcsa kilátszódjon a mindent elborító ködrétegből. Az időjárás ugyanis, aznapra, a felsőbb régiókban makulátlan napsütést ígér. 850m tengerszint feletti magasságban aztán meg is történik a csoda és átlépem egy más világ napsütötte kapuját. Az erdő fáiról esőszerűen csepeg a nap olvasztotta éjszakai zúzmara.

Jó tempóban haladva még jóval 10:00 óra előtt (cirka 1:40 alatt) elérem a Gschwendthüttét, mely egy lenti tábla állítása szerint 2:30 órányi járásra van. Alig néhány perc elteltével aztán már a Linsbergen állok, majd onnan fél órával később, 10:30-kor elérem Palmauert is. Ha direkt nem keresném a különlegesen szép csúcskeresztet, akár észrevétlenül el lehetne gyalogolni alatta az erdőben. Kicsinyke platón találja magát az, aki ide felér. Egészen hátra kell hajolnom, hogy a kereszt beleférjen a fényképbe. Balról jobbra először a hóval cukrozott Göller mutatja magát, aztán távolban a Hochschwab masszívuma dereng, majd az Ötscher a Tirol Kogellal párost alkotva és legvégül jobbról a Türnitzer Höger zárja a panorámát.

Déli irányban leereszkedem Palmauerról és jobbra fordulok a Zdarsky-Hütte felé, amit 11:05-kor érek el. Ebédszünetet tartok úgy, hogy még sikerrel elejét veszem a délben St.Aegydböl érkezők éhes rohamának. 11:40-kor távozom. Először ugyanazt az útvonalat követem, amin jöttem, de most nem mászok vissza Palmauerra, hanem a Grabenalmon át vezető turistaúton érem el a Linsbergen át vezető ellenkaptatót. Déli fél egyre fenn is vagyok a Madonna domborművel jelzett csúcson. Innentől számítva folyamatos ereszkedés következik egészen Hohenebergig.

Visszafelé az útépítés miatt hétfőtől péntekig éppen lezárt, árnyékos és hideg Steinparztalon át megyek. Az erdőgazdaság váj itt éppen széles “autópályát” a Stadelberg máris durva sebekből vérző oldalába. Holdbéli táj! Csak szörnyülködni tudok a pusztítás láttán. Közben akaratlanul is az eszembe jut az erdészek hegyi biciklizőkkel kapcsolatos fenntartása, miszerint zavarják a vadon élő állatok nyugalmát és az erdő magányát. Persze ezzel is csak úgy van, mint minden egyébbel ezen a világon. Ha a mérleg egyik serpenyőjébe a profitot helyezzük, lehet bármi ideál és nemes elv a másikban, az sajnos kivétel nélkül könnyebbnek találtatik.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s