Hohe Mandling


A Hohe Mandlingból mindössze 33 méter híján nem lett egy igazi ezres. Őszerenysége a maga impozánsnak éppen nem mondható 967m magas csúcsával, a Hohe Wandtól északra, Pernitz városka nyugalma felett őrködik az idők kezdete óta. Jó kondícióban lévő túrázók a Reichentalból 1 óra alatt elérhetik. Nem nehéz megszerkeszteni egy vasárnapi délutánba remekül illő körutat.

 HoheMandling_2D  HoheMandling_3D

 HoheMandlingTempProfile

A táv (Reichental, Hohe Mandling, Stampftal, Reichental) cirka 11.5 km, 730 m szintemelkedés és bruttó 3:30 óra (kékkel a hőmérséklet változása, a csúcson majdnem –2C fok)

11:06-t mutat az órám, amikor nekilendülünk. Megvénült, őszi erdőben vezet a kaptató, amelyen szuszogunk. Az élénk nyugati szél fagyos lehelete megállás nélkül lökdösődik, így nehezen gyulladunk üzemi hőmérsékletre. A napot lehet ugyan sejteni valahol a szürke fellegek mögött, de arcát sehol sem tárja elénk.

Szinte óramű pontossággal, egy óra alatt érkezünk a kopasz csúcsra, ahol még sejteni lehet a 2007-ben leégett Berndorfer Hütte vendégház alapjait. Még találgatni is nehéz, hogy vajon miért nem építették fel újra.

Mi egy rövidet szusszanunk a csúcson (kőhalom jelzi). Alatta egy szép mívű fapad kínáltatná magát, ha éppenséggel a szél nem otrombáskodna és nem táncolnának friss hópihék az asztallapon. Így viszont anélkül, hogy helyet foglaltunk volna, folytatjuk utunkat keleti irányban a kijelölt turistaúton.

A Vordere Mandling előtt nagy ívben jobbra kanyarodunk egyenesen bele Stampftal árokba, melynek őszi különlegessége a rengeteg lehullott falevél. Helyenként fél méter vastagon is kitölti az árkot, olyan mintha friss hóban járnának.

14:00-kor bukkanunk ki Oednél a völgybe. Átvágunk a főúton, majd átmegyünk a Piesting patak hídján és a Piestingtal kerékpárúton érkezünk vissza Reichentalba.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s