Kleine és Große Klausen, avagy a szilveszteri barangolás


Amikor az ég felölti csalogatóan szép kék palástját és egyéb teendők sem vetnek gátat egy kiruccanásnak, akkor azt okvetlenül ki kell használni. Későn indulunk, de a tervbe vett délutáni kerülő legfeljebb három órás, friss léptekkel jóval kevesebb. A Dürnbachból induló útvonalat, mely a Kleine Klausen visz fel a Hohe Wand platójára, már ismerem, hiszen legelső túráim egyike volt. Érdekes, hogy akkor még, 2010-ben, mint zöldfülű kezdő túrázó, az ismeretlennek nekivágva, egy egész napos vállalkozásként éltem meg.

 KleineKlause_2D  KleineKlause_3D

 KleineKlauseProfile

A táv (Dürnbach, Kleine Klause, Waldeggershaus, Große Klause-Waldeggersteig, Dürnbach) 7 km, 580 m szintemelkedés bruttó 2:45 óra

Most térkép és GPS nélkül találom meg Dürnbachban a néhai Nazwirt fogadó melletti parkolót és annak átellenes oldalán a jelzett ösvényt. Zimankós, nulla fok és szélcsend. Túránk a plató kivételével mindvégig a Hohe Wand északi fala árnyékban fut.

Alig félórás kaptatás után érjük el a sziklafalat, melynek tövében kétfelé ágazik az út. Balra a zölddel jelzett Krumme Ries (még nem ismerem) és jobbra a Kleine Klause, egy A/B és UIAA 1 kategóriás ferrata. Mi a piros jelzésen néhány lépés után elérjük a vas kengyelekkel gazdagon ellátott magasba törő falat. A szikla csontszáraz, így kicsúszástól nem kell tartanunk. Egy vadregényes, szűk szurdok mélyén (Kleine Klause) mászunk gondtalanul, és élvezetesen, bár mint minden hasonló tevékenység, ez is odafigyelést igényel.

Fél óra mászás után lyukadunk ki a napsütötte platón. Itt balra fordulunk, és néhány percig követjük az aszfalt utat. A napsütésben már messziről rikít a sárgára pingált Waldeggerhaus, mely egy remek kilátást kínáló domb tetején trónol. A panorámát a Schneeberg és a Dürre Wand dominálja, de a távolban jól felismerhető az Östcher is.

A decemberi napsütésből tankolva indulunk tovább a kékkel jelzett turistaúton a Große Klause irányában. Cirka 15-20 percnyi gyaloglás után érkezünk a sárgával jelzett Stanglsteinweg leágazásához, melyen egyenesen visszasétálhatnánk Dürnbachba, de mi továbbhaladunk az érdekesebb Große Klause felé. További 10 perc gyalogúttal érjük el a Saugrbanet, melynek északi folytatása a Große Klause néven ismert szurdok.

A Große Klause a Kleine Klause nagyobb testvére. Tulajdonképpen sok különbség nincs a két szurdok között. Lefelé mégis jobb a Große Klauset választani, tudniillik a meredek részek itt számtalan kisebb nagyobb vaslétrával vannak áthidalva, amin egyszerű és biztonságos a kb. egy órás ereszkedés.

A völgybe visszaérkezve az országutat kikerülve, fehér pöttyökkel jelzett ösvényen haladunk nyugati irányban, majd amikor az út meredeken a sziklafal felé fordulna, elhagyjuk és toronyiránt  folytatjuk a menetelést egy legelőn át, mely valóban visszavezet a Nazwirthez.

Egy remek kis kerülő, mely könnyen megejthető és jól variálható az említett Krumme Ries illetve a Stangelsteiggel, melyeket még nem ismerek és egy arra szűkebben kiszabott délutánon majd még minden bizonnyal sorra veszek.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s