Tirolerkogel (1380m) via Sterngassl


Ez a projekt már jó ideje fúrja az agyamat, ideje volt megvalósítani. A Strerngassl egy úttalan, jelöletlen árok-képződmény, mely keleti irányból visz fel a Tirolerkogel platójára. Nyáron, feltételezem, hogy járhatatlan, de télen, ha elégséges hó borítja a vadont, sítúrázóknak ajánlott útvonal. Nos, ha sítalpakon fel lehet jutni, akkor én a hótalpaimmal miért ne. Egyébként is, az Annaberg síterep felőli (nyugati) útvonalak minden bizonnyal túl vannak csordulva a látogatóktól. Nyugalmasabb lesz a Sterngassl. Nos, ez utóbbiban nem tévedtem, mert emberfiával nem találkozom.

Sterngassl_2D Sterngassl_3D
SterngasslProfile

lila A megtett táv (Weidenaurotte/Hauptretzhof, Sterngassl, Annaberghaus, Tirolerkogel, Kalte Kuchel, Jagdhaus Habitzer, Weidenaurotte/Hauptretzhof) 13 km, 940 m szintemelkedés, bruttó 5:40 óra (nettó 4:15)

Kis bonyodalom, a parkoló. Mivel a Sterngassl nem kijelölt turistaút, parkolóról sincs gondoskodva. Az alábbi képen látható kereszttel szemben, Hauptretzhof gazdasági udvar előtt (tilos behajtani!) van tán három gépkocsinak való hely. Amennyiben foglalt lenne, az úton tovább, majd át egy hídon és bal oldalon van egy más parkoló (lásd a nyomvonalamon jelölve).

DSC00352

Háromnegyed kilencre elkészülök és mivel teljesen új útvonalról van szó, az ismeretlennel szembesülve, a szokásosnál jóval izgatottabb vagyok. Vajon mi vár rám? Lesznek jól követhető, sítalpak húzta nyomok? Sajnos erre vonatkozó reményeim nem válnak be.

DSC00246

Odalenn még gyér a hó, de az árok száját elérve, konstatálnom kell, hogy bizony a legutóbbi hóesés óta erre senki sem járt. Na, ez nem valami biztató! Meglehet most valami objektív akadály miatt (kidőlt fák) járhatatlan, ezért aki ismeri, elkerüli? Nos, az egyre csak vastagodó hótakaró mellet, ráadásnak, ilyen komor gondolatokkal is meg kell küzdenem.

DSC00248

DSC00251

DSC00252

Úgy döntök, megyek ameddig tudok, és ha valóban átjárhatatlan akadály állná az utam, még mindig visszafordulhatok. Dolgozom tehát gőzerővel. Eszembe jut a nemrégiben abszolvált obersbergi hócsatám. Ha azzal, akkor elbántam, akkor ez sem hozhat zavarba. Aztán mégis. Merthogy eleinte kérges havon kaptatok felfelé, ami minden lépés nyomán beszakad alattam, de később, feljebb tökéletes, finom porhóvá alakul át a takaró. Ami jó benne, hogy nem tapad tonnányi a bakancsomra és a hótalpaimra.

DSC00254

Az árok középső része rejti a csemegét, tudniillik, első megítélésre valóban járhatatlan a rengeteg keresztben fekvő fenyő miatt. A völgy jobb oldala valamivel szelídebb, mint a bal szárny, így oda felmászva, majd nagy ívben harántolva kerülöm az akadályokat. Képek az árok gyengédebb részein készülnek csak, mert ahol bekeményít, tán érthető, mással foglalatoskodom.

DSC00257

DSC00259

DSC00260

DSC00261

Reményteljes és egyben kicsit félelmetes pillanat amikor előbukkan az árok vége. Tudniillik nézőpontomból úgy tűnik, mintha egy jó 10 méter magas sziklafal állná el a kijutást. Szerencsére, mint kiderül, az út a sziklafal alatt jobbra fordul és bár ugyancsak tüdő köptető meredekséggel, de mégis gond nélkül vezet ki a napsütötte platóra (fenti képsorozat). Juhé! Ez kemény volt!

DSC00263
Visszapillantásban a Sterngassl vége/kibukkanása a nyomaimmal egyetemben

DSC00267

DSC00272

DSC00273

Ami következik, az egy igazi téli hótalpas mese. Szerény dombokon, összefüggő, friss és szűzi hótakarón, a ragyogó napsütésben rá-rá csodálkozva a környező hegyvilágra. Komótos tempóban közeledem az Annaberghaushoz (fenti képek).

DSC00276
Balról a Gippel-Göller hegyvonulat a távolban

DSC00277
A Göller ráközelítve…

DSC00280
… és a Schneeberg

DSC00286
Jobbról az Ötscher, meglepően, lévén, hogy a Tirolerkogel közelebb van hozzá

DSC00291

A menedékház a Tirolerkogel csúcskeresztje tőszomszédságában (lenti képek). A túloldalról, mint azt sejtetem, ceprek és tökök csoportjai, gangjai és bandái érkeznek. Ostromgyűrűben az Annaberghaus. Remélem, legalább egy pofa sör csak jut nekem is. Odabenn egy tűt is alig lehet leejteni, de azért egy magányos-ordas vándornak mindig találtatik valami hely, hogy elköltse déli elemózsiáját.

DSC00303

DSC00307

A kiszolgálás zökkenőmentes. Nem kel sokat nyugtatgatni a kilyukadóban levő gyomrom, az étek gyorsan az asztalra kerül. Köszönet. Úgy látszik az Annberghaus jól alkalmazkodott a tömegek ellátásához. De ez csak egy kis intermezzo, mert lefelé, szintén keleti irányban, továbbra is kihalt minden. Itt-ott tűink fel a láthatáron egy-egy túrázó, hogy amilyen hirtelen előbukkant, ugyanolyan gyorsan el is tűnjön a színről.

DSC00313

DSC00316

Dillemmázom egy kicsit, hogy vajon merre lenne a legjobb lemenni? A Sterngasslon át a saját nyomaimon, nyilván a legegyszerűbbe variáns. A beszámolók alapján viszont a Kalte Kuchelon át kellene megtalálnom az utam. Vállalom, mert akkor több napsütésben lehet részem, és miért ne derítsem fel a hegy egy más szegletét is.

DSC00323

DSC00328

DSC00329

Indulok tehát toronyiránt, leginkább pedig a GPS útmutatása szerint, át a Tirolerkogel terjedelmes platóján. A hó, jól járható, bár így a délutánba hajolva a nap kezdi felmelegíteni, és hajlamos a tapadásra. Később mélyen behavazott mezőkön ereszkedem, kellemes, élvezetes pihe-paplan hótalpas menetben. A hegyoldal bár helyenként ugyancsak meredeken lejt, de a hó remekül fékez, megtart és szinte magától visz lefelé.

DSC00335

DSC00337

DSC00339

Áthaladok egy keskeny erdősávon, majd egy kerítésen kell átmászni, aztán újra behavazott sík mezők jönnek. A Habritzer vadászkunyhónál (fenti képek) változik a hó állaga. Felülete keménnyé, kérgessé válik. Az ereszkedéshez nagyobb odafigyelés szükséges. Több erdészeti úton átvágva érkezem ahhoz az útszakaszhoz, mely alatt már olyan mélyen zuhan alá a hegyhát, hogy nem lehet a kanyarokat rövidíteni. Innentől kezdve követem az út fonalát. A hó lassan-lassan vékonyodik, de lényében kitart majdnem a hegy lábáig, ahol aztán megválok a hótalpaimtól.

DSC00343

DSC00347

Részemről, ez a túra, az idei tél koronás fője. Mindamellett, hogy az újdonság erejével hat, van benne minden adalék, ami egy változatos, szép kiránduláshoz szükséges. Kihívó, tüdőköptető-kaptatók, vadregényes magányos vadon, szelíd havas dombok, gyönyörű panoráma, langy napsütés és a tömött Hütte ellenére remek vadgulyás. Csak tapasztalt, jó kondiban levő hótalpasokan merném ajánlani.

DSC00349

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Snowshoeing, Sport
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s