Birodalmak tündöklése és bukása


A fősodrú média és az iskolai tananyag szerint, a mi felvilágosultnak és liberálisnak mondott nyugati típusú demokráciáink fejlődésé töretlen és felemelkedésünk a felhőtlen magaslatokba, az idők végezetéig tart majd. Naiv városi legenda (urban legend)?

Szinte valamennyi tudományág megegyezik abban, hogy az univerzum egyik legáltalánosabb tulajdonsága a ciklikusság, a legkülönfélébb rezgések és hullámok mentén történő fejlődés. Ami felvirágzik, az el is fog hervadni. Valahogy ilyen frappáns egyszerűséggel lehetne összefoglalni az egyetemes tanulságot. Mindez tehát érvényes a jelen világot uraló birodalomra is.

Az Amerika vezette koalíció állapotát tekintve minden jel a hanyatlásra mutat. Egy 75-85 éves ciklus végső fázisához érkeztünk. Hogy meddig tart majd az agónia, nem lehet előre megmondani, csupán csak azt, hogy a megrázkódtatás világraszóló és borzasztó lesz. A birodalmak összeomlásának legalapvetőbb jelei, a dekadencia, a szellemi és erkölcsi lezüllés, a korrupció elharapózása és nem utolsó sorban a fizetőeszközeinek teljes devalvációja, szinte ordítanak.

Tán az egyik legjobb történelmi példa a Római Birodalom két részre szakadása. A nyugati részen már jóval 395 elött megfigyelhető az arany és ezüstpénzek (denáriusz) hiperinflációja. Idézet a WikipediábólGallienus uralkodása alatt az antoninianusok ezüstjének finomságát 20–25%-kal rontották, így a jó antoninianus … később egészen csekély ezüstöt tartalmazó rézpénzzé vált. Aurelianus uralkodása alatt a bronz antoninianusokat ólom és ezüst keverékéből álló bevonattal látták el, ami – ameddig le nem kopott – ezüstpénz hatását kelthette.”.

image

Ezzel szemben a birodalom keleti részén, a Bizánci Birodalom további 1000 évig fenn tudott maradni. Ennek egyik kulcsa az volt, hogy féltve ügyeltek a Solidus néven ismert aranypénzük tisztaságára (fenti képen). Idézet ismét a Wikipediából: „Ebben a korszakban a bizánci solidus – más néven bezant vagy nomiszma – volt a legstabilabb fizetőeszköz, amit mind keleten, mind nyugaton szívesen elfogadtak.”.

Vesd mindezt össze a Bitcoin alapvető ígéretével, miszerint soha nem lesz, mert nem lehet belőle több mint 21 millió, illetve azzal a pénznyomtatási orgiával, melyet az Európai Központi Bank illetve az amerikai FED jelenleg is végeznek. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy a FED tevékenysége elhomályosítja a korábbi évek gyakorlatát:

image

A világon valaha is létező dollármennyiség 40%-a az utóbbi két évben lett kibocsátva. Egyenes úton a pokolra… Eközben a világ központi bankjai össztűz alá vették a kriptovalutákat (mint a CBDC szabad riválisait). Ennek legfrissebb példája az Orosz Központi Bank további ez irányú betiltási-kísérletei. Ezzel szemben az orosz kormány és a törvényhozás azon véleményen vannak, hogy a decentralizált kriptovalutákat ugyanúgy nem lehet betiltani, mint az internetet (mondja az orosz pénzügyminiszter). Kristálytiszta felismerés!

Sorelle Amore nem csak Róma bukását magyarázza el, hanem a miénket is (angol):

Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s