Az élet törvénye


Elöször Csernobil átkáról szerettem volna néhány gondolatot papírra vetni. Tudniillik arról, hogy elvileg (és esetleg gyakorlatilag is) lenne itt egy komoly és ezidáig még nem teljesen kiaknázott lehetöség, megszabadulni a globális felmelegedés elsödleges okzójától, a széndioxidtól. Egy olyan technológiáról van szó, mely különösen nagy teljesítményekre is alkalmas (több száz vagy ezer MW). Ez sajnos más alternatív energiaforrásról aligha mondható el. Gondolok itt elsösorban a napenergia tükrökkel történö munkábafogására, a fotoelektromos jelenségre vagy pedig a szélenergiára, de akár említhetném a biomasszát vagy geotermikus erömüveket is. Mindezek jelenleg egyszerüen nem alkalmasak egy ország alapvetö és mindent átfogó energiaellátásának a biztosítására, mivel messze elmaradnak a klasszikus kalorikus erömüvek teljesítményétöl.
 
Az atomenergia, illetve a hasadóanyag alapú atomerömüvek Csernobil óta rossz hírben állank. A velük kapcslatos – nem vitatom tényleges – félelmek annyira begyürüztek a köztudatba, hogy sajnálatos módon sok politikai döntéshozó eleve számon sem tartja a létét abban az eszköztárban mellyel az üveghatás elleni harcot fel lehetne venni. Itt van példának okáért Ausztria ahol azt a szót, hogy atomenergia ki sem ejtheted anélkül, hogy valaki azonnal élve fel ne koncolna, véredért kiáltva. Paradox módon a globális felmelegedés elleni küzdelem ideálja Ausztriában azonosult az atomerömüvek elleni harccal (sic!). A tudósításokban gyakran riogatják a nézöket a szomszédos országok atomerömüveinek – igaz csúnya – de csak tiszta vízgöztöl füstölgö ártatlan beton hütötornyaival, mintha éppenséggel mérget okádnó szörnyetegek lennének. Nem tisztességes csúsztatás.
 
Az atomról egyébként sok rosszat el lehet mondani (had ne beszéljünk itt a fegyverekröl), de egyet senki nem vitathat el, mégpedig azt, hogy az atomerömüvekben folyó áramtermlés során nem keletkeznek üvegházhatást okozó gázok. James Lovelock Gaia bosszúja címü könyvében részletesen és tényszerüen is kifejti ezt az álláspontot és ha tényleg érdekelt vagy a kiút keresésében akkor lehetöségeid szerint ismerkedj meg Lovelock nézöpontjával.
 
Az atomenergia komoly esélyekkel kecsegtet, ám van itt valami más riasztó. Ha esetleg – vilamiféle csoda folytán – az emberiség mégis képes lenne a globális felmelegedés hatékony orvoslására (amiben egyébként alig hiszek), akkor meggyözödésem szerint ez csupán csak lelessítaná, elodázná de meg nem állíthatná kutúránk hanyatlását. Ha nem az üvegházhatás, akkor biztos lesz (van) valami más, amivel árthatunk az élet törvénye ellen. A módszerek amellyekkel felfaljuk, mérgezzük, pusztítjuk, perzseljük és szipolyozzuk bolygónkat félemetesen hatásosak. Olyanok vagyunk mint a rák, mely elpusztítja a szervezetet amiben fogant és él.
 
James Lovelock, inventor of the Gaia hypothesis believes that global warming has passed the point of no return. The feedback mechanisms that have regulated the planet are now working against us, accelerating the warming process. Can civilisation survive? Not according to Lovelock. The celebrated planetary scientist believes billions will die leaving the human race reduced to a few breeding pairs living in the Artic. Gloomy stuff.
Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s