Honnan tudom?


Mégis honnan veszed a bátorságot, hogy a globális felmelegedésröl úgy nyilatkozz mintha a téma szakembere lennél? Tulajdonképpen mi vagy Te, próféta? Mi alapján beszélsz nagy hangon olyan dolgokról melyekhez nem is értesz. Nem vagy Te meteorológus sem természetkutató! Ilyen és ehhez hasonókat modogat nekem a lelkiismeretem mikor ide leülök és a világot csépelem, moralizálok. De tényleg honnan tudom?
 
Mikor gyerek voltam, úgy a hatvanas és hetvenes években, korcsolyázni nem müjégen tanultam, mert olyat csak a TV-ben láttam. Viszont évek hosszú során rendszeresen és megbízhatóan megjött a sarki fagyot hozó északi áramlat. Három vagy akár hat hétre is letelepedett. A lakótelepi házak között locsolótömlövel leöntözött jégpályákat lehett könnyen kialakítani. A karbantartó fiatalok aprópénzért jegyet is osztottak ám napközben a Vág kiöntött holtágaiban is hódolhattál ingyen a korcsolyázásnak. Legalábbis addig, amíg a havazás be nem takarta a kubikgödrögnek mondott természetes szabad jégfelületeket. Néha hótoló lapátokkal felszerlekezve kényszerültünk hokizni indulni és ez addig ment, amíg a szikrázó téli nap meg nem olvasztotta a jeget fedö hó alsó rétegét mely aztán éjszakára újra megfagyott, hephupás görönggyé változtatva a jeget.
 
Aztán hirtelen, szinte néhány rövid év leforgása alatt elmaradtak a fagyok. Még ugyan jó néhány éven keresztül a srácok deszkákkal szépen körberakták a sima felületü játszótereket, hogy a hirtelen megérkezö fagy esetén gyorsan lehessen önteni. Ám a fehér karácsonyok egyre másra elmaradtak. A jégpálya készítésének szokása a kilencvenes években teljesen elmaradt. Ma tíz évenként egyszer van olyan tél, hogy hosszabb idöre úgy befagynak a természetes állóvizek, hogy biztonságos rajtuk a siklás. Abban az idöben, jól emlékszem, a viszony fordított volt.
 
Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s