A civilizáció Londonból szemlélve


Daniel Quinn Beyond civilization címü könyvében úgy fogalmaz, hogy a Föld lakosságának mintegy 10 százaléka rovására írható környezetünk katasztrofális méreteket öltö szennyezésének a túlnyomó része. Közben – folytatja Quinn – a maradék 90 százalék arról álmodik és pont úgy próbál élni, hogy mihamarabb ama 10 százalékhoz tartozhasson. Képzeld el, mi lesz ha ez sikerül. Jogal kérdezheted, hogy miért mostani londoni utam alkalmával jutott ez a gondolat ismét az eszembe? Azért, mert szerintem London minden vonatkozásában a civilizáció zsúfolt jövöképét vetíti elénk. Egy történelmi szépségekkel és gazdag kulturális örökséggel áldott metropol, melyet igazából csak megnézni jó, és utána gyorson hazajönni, ám ott élni igazi kínlódás lehet – hacsak nem tartozol az említett 10 százalékhoz.
 
Európában talán nincs is olyan város ahol olyan sok pénzért olyan kevés szolgáltatást kapsz. Turistként is tapasztalhatod, hogy a londoni zsebkendönyi, zajos, leélt és méregdrága hotel áráért máshol már majdnem luxuslakosztályt kapsz. A Hilton Olympia szállóban legelöször 2002-ben, majd 2005-ben is volt szerencsém járni. Azóta nem változott ott semmi, a szoba ugyan tiszta és érezhetö az igyekezet jól ellátni a vendéget, ám az elmúlt 5-6 évben invesztíciónak semmilyen látványos nyoma nincs. Az utca forgalmának zaja ugyanolyan bántóan behallatszik mint régen, az ablakok rosszul zárnak és éjjel húz felölük a hideg, a bútorok megviseltek, a szönyegek regényeket mesélhetnének és a plafon is kivirágzott már ilyen-olyan beázás miatt.
 
Egyre kevesebb azok száma, akik még megengedhetik maguknak Londonban lakni. A lakbér 60-70 négyzetméteres lakás használata után 500 Font körül mozog, de vigyázz, ez az összeg hetente esedékes. Így nem is lehet csodálkozni, hogy nincs elég növér, tüzöltó és közalkalmazásban lévö hivatalnok Londonban. A kínált fizetésböl nem tudják fenntertani magukat és családjukat. Az EU bövítésének áldása, hogy enyhülöben vannak a munkapiac eme ínységei, hiszen a keleteurópai fiatalok serege éhkoppbérért lyukakban lakva és nélkülözve is örömmel elviseli a londoni meghurcoltatásokat, hiszen tapasztalatot szerezni jó, és a megkerestt vagyonkából odahaza sokmindere telik majd. Angol nyelvet ugyan már nemigen tanulnak, hiszen azon munkahelyeken ahol tárt karokkal várják a románt, lengyelt, magyart vagy szlovákot, elvétve akadnak már csak anagol anyanyelvüek. Például a Hilton Olympia szállóban nyugodtan boldogulsz majd magyarul, hiszen a kedves felszolgálószemélyzet majdnem kizárólag magyar lányokból áll. Ezúton is jó kitartást, jó egészséget és jó munkát kívánok nekik.
Kategória: Travel | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s