Globális árnyékolás


A globális felmelegedés fogalma már többé kevésbé ismert, ám mi a csodabogár a globális árnyékolás avagy globális tompítás? A BBC kettes csatornájának Horizon címü sorozata ez év január 13.-án sugárzott egy ilyen címü dokumentumfilmet (Global Dimming). A BBC film tudományos bizonyítékokkal támasztja alá James Lovelock drámai sikolyát (magyar fordítását megtalálod itt nálam). Lovelock azt állítja, hogy az aerozoloknak, az atmoszférában lebegö apró porrészecskék árnyékoló, hüsítö hatásának lehet köszönni azt, hogy a globális felmelegedés mértéke még ezidáig korlátok között mozog. A dokumentumfilm most döntö bizonyítékokat szolgáltat arra vonatkozólag, hogy az elmúlt évtizedekben átlagosan mintegy 10%-al csökkent a Föld felületét érö napsugárzás mértéke. A hüsítö hatás a környezetszennyezést okozó aerozoloknak köszönhetö, melyek nagyban a tökéletlen égés melléktermékei. Nem árt megjegyezni, hogy a légzésre ártalmas egészségkárosító anyagokról van szó.
 
A levegöben napokig lebegö részecskék egyrészt visszaverik a napasugarakat, másfelöl pedig a felhöképzödés katalizátorai. Hatásukra olyan felhök keletkeznek melyek egyrészt az átlagosnál apróbb cseppekböl állnak, másfelöl pedig nagyobb kiterjedésüek. Ezek a finomabb szerkezetü felhök tovább szürik a napsugárzást illetve olyan felhök alakulnak ki, melyekböl ritkábban esik az esö. Ennek tudható be, hogy az afrikai Sahel övezetben évek óta elmaradnak a korábban rendszeresen érkezö monszunesök. Így az ipari országok környezetszennyezése egyenesen összefüggésbe hozható az afrikai aszállyal, éhínséggel és földönfutókká vált számkivetettek sorsával. 
 
Itt tehát arról van szó, hogy a csökkent napsugárzás mértéke ellenére is (global dimming) növekvszik bolygónk átlagos hömérséklete (global warming). A jelenségnek az ad élt, hogy a globális árnyékolás nélkül az üvegházhatás a jelenleginél sokkal érzehtöbb lenne. A felmelegedés és a hütés közötti törékeny egyensúly felbomlása gyors, katasztrofális és visszafordíthatatlan változások sorazatát indíthatja el bolygónkon.
 
Ez a film egy olyan jelenséget tárgyal, melyet ezidáig mélységesen aláulbecsültek és mely olyan felismerésekhez vezet, melyböl egyértelmüen kiderül, hogy a globális felmelegedés sokkal nagyobb fenyegetés mint az korábban feltételezték.
 
A mintegy 50 perces filmhez vezetö kapocsolódó oldal:
 
A film szövegének teljes írott változata:
Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s