Egy találós kérdés


Mi a közös a következökben felsorolt három dologban? Egy, a Cápa címü 1975-ben készült Spielberg film. Kettö, Én a robot címü 2004-ben készült Sci-Fi és három, az IPCC legutóbbi klímajelentésének a kozmetikázása. Na, nehéz feladat? Másra számítottál? Azért biztos voltál benne, hogy valami zöld izé, meg klíma is lesz benne ugye? De egy 1975-ös filmben? Ráadásul egy thriller. Ki gondolt még akkor globális felmelegedésre? Szóval ismerd be, nem tudod mi ebben a három dologban a közös. Segítsek egy kicsit? Na nem bánom.
 
Miröl is szól a Cápa? Cápákról, azaz inkább csak egy cápáról, a nagy fehér cápáról. És miröl szól a Will Smith föszereplésében játszott Én a robot? Robotokról, egy tudományos fantasztikus film. Kész, ennyi – igen izgalmas. Na jó, ott van még a robotika három törvénye. Egyébként Isaac Asimov talámánya – mármint a három törvény. Na és miröl szól a klímajelentés? Tömren arról, hogy ezután semmi sem lesz úgy mint eddig volt. Meg arról is, hogy mi emberek, akarom mondani a mi kultúránkban élö emberek az okozói a slamasztikának. Mert a busmanokat meg a Brazil öserdökben még imitt amott meghúzodö törzseket (ök is mberek), nem igazán okolhatod a jelenlegi magas széndioxid koncentráció miatt.
 
Nem lettünk okosabbak. Gondolkozz! Miröl szólnak elvben ezek a filmek meg a klímajelentés körüli dilemmázás, ahol az oroszok, az amerikaiak, a kínaiak meg a szaudiak azt hiszik makacs akaratosságukkal megváltoztathatják a valóságot. Nos a cápa nem csak a Roy Scheider mesteralakításáról szól, meg arról hogy dü-dü-dü-düü-düüü-düüüü – ááhhhh. Az Én a robotban is van valami, ami megtalálható a Cápában meg az IPCC kozmetikázásban. Az elvi kérdés! Mi is az? Szóval meleg, melegszik?
 
A Cápában le kellene zárni a strandokat, mert ott gyilkol a cápa. Bármikor elragadhat valakit, mert hammm lecsap amikor nem várod és véged. Vannak bizonyítékok! A film nézöje tudja, a veszély sürü, jelen van minden csepp tengervízben, és a vadbarmok engedik, hogy az emberek, a gyerekek meg mindenki csobogjon a vízben. Láttad? Már üvöltenél – jól megcsinálták, mi – hogy haver most aztán elég a duma, mindekit haza kell küldeni. Fürödjenek csak szépen a fürdökádban és éppen elég ha Robert Shawot nyeli csak el a cápa – úgyis olyan arrogáns volt végig. Ijesztgetett, meg minden – saját maga hívta ki önmaga ellen a sorsot.
 
A Robotban meg elöször a hülye, unszimpi nyálas direktorra gyanakszol. Végül tényleg benne van valami buliban, de ö is elnyeri méltó büntetését. Egyszóval van itt is vaj sokak fején, de mi az a vaj, ami úgy néz ki mint a másik kettöben? Elég sokat elárultam. Már magad is rájöhetsz.
 
Szabad a gazda? Na jó, legyen.
 
A három dologban az eltusolásra tett kísérlet a közös. És az eltusolás motívuma, a profit féltése is közös mindhárom esteben. Nehéz volt? Emitt a szerencsétlen vadbarom cápa miatt néhány gazdagnak nem úgy dagad a bugyellárisa mint azt eltervezte. Amott az US Robotics igyekszik minden hatalmával eltusolni, hogy nem urai a helyzetnek. Ha kitudódik a botrány, oda a robotok eladásából remélt busás haszon. Na és a mi valós világunkban a hatalmasok igyekeznek eltusolni a tdományos szakértök egyértelmü jelentését, miszerint sokkal nagyobb sz…-ban ülünk, mint azt hittük. Ha kitudódik és az emberek elhiszik, oda lesz az olaj- és az autóipar jó hírneve (szerintem az azért nem volt nekik eddig sem), de föleg törés állhat be a növekedéseben. Na nem a te privát gazdasági növekedésedet féltik, sem a bolygó hömérsékletének növekedését. Nem! Hanam az ö bankszámlajukét. Érted? Képzeld, ha már majd nem tudnak eladni annyi Porschet amennyit elterveztek. Vagy Hummerrt meg mi a nyavalya neve van, akármi is csak zabálja jól a benzint és lehetöleg sok széndioxidot okádjon mert akkor biztosan jó sok olajat lehet még felhozni a mélyböl. Hát csak ennyi. Jó éccakát…
Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s