Al Gore pontatlan?


Először hitetlenkedve fogadtam amikor Norbert egyik este arról filózott, hogy Al Gore helyenként pontatlan de szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy bizonyos állításai  ezen túlmenően sem korrektek. Ilyet ugyan már korábban mondott Václav Klaus cseh elnök is, de egy politikus megítéléseit általában is, de különösen pedig tudományt érintő dolgokban egyáltalán nem lehet komolyan venni. Egyébként meg nagy tisztelője lettem az egykori amerikai elnökjelöltnek, másfelől viszont Norbiról sem tudtam elképzeltem, hogy csak bosszantani akar. Izegtem mozogtam, nem tudván mire vélni a kritikát. Al Gore érvelései ezidáig számomra teljesen hitelesnek látszanak, sőt úgy tűnik sziklaszilárd alapokra épül minden amit mond és még az IPCC klímajelentései is alátámasztják érveit. A gleccserek tényleg olvadoznak világszerte. Mi a bökkenő hát? Nos az üvegházhatást keltő gáznak mondott széndioxid valódi (kulcs)szerepe körül látszik némi bonyodalom kibontakozni. Még nem foglaltam végleges állást ez ügyben és jóhiszeműen kitartok Gore nézőpontján de mindenesetre riasztóak azok az ellenérvek amik a hálón hozzáférhetőek, illetve azok, amelyek nincsenek. Három főpontban lehet a fenntartásokat összefoglalni.

1. Kauzalitás, azaz mi minek az oka?

A dolog lényegét valahogy így lehetne képletesen megfogalmazni, hogy nem azért kel föl a nap mert sok ember megy ki az utcára, hanem mivel a nap fölkelt az emberek is felkelnek és az utcára mennek. Tehát a baj, vagy pontatlanság egyik része az ok okozati összefüggések összemosása. Itt van egy ábra mely nem kevesebbet állít, minthogy a Föld elmúlt évszázezredeiben elöször lett meleg majd megnövekedett a széndioxid koncentrációja és vica versa, azaz nem a széndioxid hiánya okozta a jégkorszakokhoz vezető lehűlést és nem a széndioxid megnövekedett koncentrációja miatt kezdett melegedni a Föld éghajlata, hanem inkább néhány évszázados késéssel hűen követte a hőmérséklet változásait.

2. Folyamatosan emelkedő széndioxid koncentráció?

Al Gore szerint a széndioxid koncentrációja az iporosodás kezdeteitől fogva (270 ppm) folyamatason és bizonyíthatóan növekszik mígnem ma eléri a 380 ppm koncentrációt. Létzenek ennek ellentmondani látszó közvetlen légköri mérések. Egy német biológus, bizonyos Ernst-Georg Beck tagadja vehemensen a CO2 folyamatos növekedését, sőt ő is forrásokat sorol fel arra vonatkozólag, hogy pl. 1940 és 1945 között folyamatosan 390 ppm fölött volt a széndioxid légköri aránya és 1944 körül még a 470 ppm-t is elérte (lásd az ábrát). Én sajnos nem tudom megítélni, hogy most ki az aki téved, de jó lenne ha maga Al Gore rukkolna elő az ilyen és hasonló híresztelések helyreigazítását szorgalmazó magyarázattal, mert mindaddig amíg nem teszi a dolognak komoly optikai hibája van.

3. Elhanyagolható-e CO2  a vízgőz mellett ?

Al Gore azt állítja, bozonyított és megdönthetetlen a széndioxidnak az üvegházhatás előidézéséban játszott pozitív kulcsszerepe. A világhálón mindenki idéz mindenkitől és mindeki hivatkozik valakinek a forrásmunkájára amikor ezt próbálja megalapozni, de valohogy mégsem lelhető fel egyértelmű bizonyíték, főleg nem kísérleti. Al Gore tézisei elsősorban John Tyndall (1820-1893), Svente Arrhenius (1859-1927), Guy Callendar (1897-1964) és Charles Keeling (1930-2005) munkáin nyugszanak és ebből kifolyólag a széndioxid szerepének megítélese is . Ezzel szemben egy bizonyos Edgar Gärtner felsorol néhány olyan munkát melyek szerint nem a CO2 hanem a légkörben jelenlévő vizgőz molekulák az elsődleges üvegházhatás okozói. Továbbá az infravörös spektrumban a H2O szinte teljesen lefedi a CO2 molekulák rezonancia tartományát. Így a Föld felületéről az űrbe (ill. először a légkörbe) visszaverődő hő-sugárzás (infravörös) elnyelésében a széndioxid szerepe túl van értékelve. Érdekes, hogy éppen Tyndall bizonyította elsőnek, hogy a vízmolekulák az infravörös tartományban 16000 (igen tizenhatezerszer) átjárhatatlanabbak az oxigénnél. Az egyetlen erre vonatkozó todományos megközelítésű cikket a wikipédián leltem egy ábrával egyetemben, melynek narancsszínű görbéje mutatja az infravörös elnyelődés spektrumát. Az ábrán tényleg világosan látható az amit a szkeptikusok állítanak, hogy ti. a vízgőz és a széndioxid átfedik egymást (lásd H2O & CO2 megjelöléseket). A BBC is csak egy szép interaktív animációt mutat, közben mélyen hallgatva a valós tudományos indoklásokról.   

The Fraud of Global Warming: True C02 Record Buried Under Gore(A globális felmelegedés csalás: a valódi CO2 jelentéséket Al Gore eltüntette)

Mit mond Edgar Gärtner:

Der Wasserplanet (A vízbolygó)

BBC animáció (hogy működik az üvegházhatás):

Az üvegházhatás – a wikipédia angol nyelvű magyarázata:

 180 Years of atmospheric CO2 Gas Analysis by Chemical Methods

 

Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s