Koldusok


 

Képzelj el egy olyan világot, amelyben fontos vagy. Egy olyan mesebeli világot, ahol Te végtelenül fontos személyiség vagy, éspedig nem azért mert vagyonos, avagy, mert hatalmas vagy. Nem, nincs sem kincsed vagy tőkéd, ami felkeltené mások figyelmét, sem befolyásod, hogy fontoskodva beszólj, vagy fenyíts, ha valamit szerinted végre kellene hajtani. Egy olyan világról van szó, ahol Te vagy a Kati, a Bence, a Márti vagy a Feri, ismernek és számítanak rád, illetve Te is számíthatsz bárkire még akkor is, ha elesett lettél, ha segítség nélkül már nem boldogulsz. Ám ez nem egy adok-veszek, cserekereskedelem részeként működik, hanem természetes veleszületett indíttatásból, ami az evolúció évmilliói során alakult ki. Azért, mert az ilyen kapcsolatok biztosították az emberi faj túlélését évszázezredeken át, mind a közelmúltig (földtörténeti léptekben mérve). Így élt az ember majdnem hárommillió éven keresztül a Földön, mígnem oda jutottunk, hogy megpróbálunk olyan célokért „küzdeni” és „harcolni”, amelyek egyébként mindig is közösségeink veleszületett sajátjai voltak.

joinordie Valahogy úgy van ez, mint például az emberi jogokról és a demokráciáról alkotott víziók az amerikai Függetlenségi Nyilatkozatban. Mint kiderül, mind az a jó és nemes, amiért Amerikára valaha is felnéztünk és csodáltuk, az időközben kiirtott indián kultúrákból átvett hagyományokon nyugszik. Hogy csak egy konkrét példát említsek, az Irokéz Liga, mely hat rokon indiánnemzet uniója volt, 150 éven át szolgált számtalan vonatkozásban példaképül a fehér gyarmatosítóknak. 1740-ben az irokézek beleunva a brit kolóniák egymással folytatott civódásába azt ajánlották, hogy a kolóniák szerveződjenek végre a Liga mintájára. Később Benjamin Franklin, aki rengeteg időt töltött az irokézek döntéshozatali és végrehajtói mechanizmusa megfigyelésével, közbenjárt a kolóniák vezetőinél egy hasonló stílusú kormányzati és együttműködési struktúra érdekében. Ezt volt az 1754-es Albany Plan of Union (Egyesülési Terv). Franklin beszédeiben többször is utalt arra, hogy szégyenletes és méltatlan lenne a nem egészen tucatnyi (pontosan 11) kolóniára nézve, ha azok képtelenek lennének úgy együttműködni, mint ama „tudatlan barbárok” (ignorant savages). A rasszista és sértö kijelentés élét mind mai napig nem csorbították az elmúlt évszázadok. Megemészthetetlen, sőt, egyenesen sértő volt, hogy a lenézett, úgymond "primitív" népek, teljesen természetesen és minden kényszertől mentesen valami olyat cselekedtek, amire a fehérek minden igyekezetük ellenére sem voltak képesek. Az Egyesülési Terv meg is bukott annak rendje és módja szerint, de az irokézektől és a többi őslakostól származó eszmék meghatározó mértékben jelentek meg az Egyesült Államok alkotmánytörvényeiben.

Hová jutottunk tehát? Merre tart a fejlődés, előre, avagy netán mégis fordított irányban? Sajnos a jelen megfigyelésekből arra a szomorú tényre lehet következtetni, hogy ezt semmiképpen nem lehet úgy megválaszolni, ahogy azt Anyakultúra szeretné és sugallja. Mára a korábbi évszázezredes hagyományokkal ellentétben, csak addig van értéked, amíg valamely szerzett vagy veleszületett képességed piacra tudod vinni és ott valaki, vagy valakik az ilyen formában felkínált áruból hozzáadott értéktöbbletet (magyarul profitot) tudnak termelni. Aztán amikor ilyen vagy olyan okból, legyen az betegség vagy öregség, az egyén már nem kell az égvilágon senkinek és tudtára van adva, hogy teher, akkor könnyen olyan helyen landolhat, ahol megszűnik Dezsőnek, Sándornak vagy az Etelkának lenni és csak egy szám, egy bejegyzés, egy gond lesz belőle.

wienerStdPéldául úgy, mint a német vagy osztrák öregotthonok legtöbbjében, ahol az idős embereket már kora este megetetik, pelenkát tesznek alájuk és bezárják őket reggelig, hogy a létszámon aluli alkalmazott valahogy elboldoguljon. Így WC-t sem kell olyan gyakran pucolni, ha ti. az öregek az ágyba csinálnak. Aki netán ellenáll, vagy uram bocsá rosszalkodik, az ütlegeket is kaphat, amint azt egy rokon titokban rögzített videója később bizonyította.

Avagy olyan sorsa is juthatsz, mint a brit egészségügy egyes leprivatizált kórházaiban sínylődők. Ezekben az intézményekben már a takarításról is lemondtak a költségek csökkentése érdekében és az ennek következtében kialakult döbbenetes higiéniai állapotok okozta fertőzések 90 nagyrészt idős és elesett beteg halálát okozták.

A bécsi székhelyű Wiener Städtische biztosító pedig már legújabban úgy reklámozza a szolgáltatásait (a nyugdíjbiztosítást), hogy egy felettébb gézengúz gyermeket mutat, aki bár zsenge kora ellenére is teljesen hiányában van mindennemű, szülő iránti (vajha evolúciós) szeretetnek, példásan bizonyítja, hogy őrá bizony nem lehet majd számítani – csak a Wiener Städtische-re. Tényleg?

Linkek a hitetleneknek:

 

Kategória: Humanity, soul, mind | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Az élet értelemtlenségébe vetett hit | SztefanoSpace

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s