A forralt béka halála?


 

Boiling_FrogA nemrég magyarra fordított Quinn részlet azzal a kijelentéssel ér véget, miszerint a béka, mely úgy tízezer évvel ezelőtt bújt bele a kondérba, 1996-ra megdöglött. Ezen persze egy kicsit érdemes eltűnődni, annál is inkább, nehogy félreértés áldozata legyen az ott kifejtett gondolatmenet.

 A világvégét már sokan megjósolták, ami aztán rendszerint nem következett be. Hogy csak egy ismert és jellemző példát említsek, Jehova Tanúi az 1914-es esztendőre várták beteljesedni a jóslatot. A Biblia szövegét úgy értelmezték, hogy abban az évben Krisztus királyi trónt kap és elkövetkezik a végidő. Később, a szekta önmaga ásott verméből úgy próbált kimászni, hogy valójában a végidő 1914 plusz egy generáció elteltével jön el. A második Millennium hajnalán egy korábbi munkatársam, aki nagy igyekezettel próbált engem megtéríteni, ezen újra módosítani kényszerült, hiszen egy generáció legfeljebb 30 – 35 év. Így lett a világvége elnapolva 1914 plusz egy emberöltőre, ami ha matuzsálemi korral társul, akkor még talán lehetséges is.

A döglött béka Daniel Quinn munkájában nem a világvége szimbóluma. A béka értelemszerűen egy életmódot képvisel, mégpedig azt az életmódot, melyet az emberi faj kis híján hárommillió éven át folytatott a Földön. Az ember bizonyíthatóan nem mezőgazdásznak és nem is civilizációépítőnek született. Őseink évszázezredeken át nomád, vadászó, halászó, gyűjtögető, törzsekbe szerveződött életmóddal sikeresen örökítették génjeinket egészen addig a napig, amíg úgy tízezer évvel ezelőtt a béka bele nem mászott az akkor langyosodó kellemes fürdővízbe. A totalitárius mezőgazdaság lángja addig hevítette a vizet, mígnem az forrásnak nem indult, megforralva a békát is.

A döglött béka tehát azt jelenti, hogy 1996-ra az emberiség végleg felégetett maga mögött minden olyan hidat, mely valamilyen formában még lehetővé tette volna számára az egészséges, életerős és gyógyult békához történő visszatérést. Ez annál is inkább érdekes, mivel egy nem is olyan távoli korban, mindössze 500 évvel ezelőtt (illetve egészen pontosan a végzetes 1492-es év előtt) még két egész kontinensen folytathatták az emberek a mai szemmel paradicsominak tűnő ősi életmódot. Mára sajnos nem maradt sem elvi, még kevésbé pedig gyakorlati lehetőség kivonulni a „civilizált” társadalom börtönéből – esetleg úgy, mint néhány letűnt korai amerikai civilizáció még megtehette – és visszatérni a mi fajunkkal veleszületett és természetes életformához.

Kategória: Humanity, soul, mind | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s