Párhuzamos világok és Swarovski csillár


 

Mi köze a párhuzamos világoknak a gazdagság szimbólumához? Hány párhuzamos világban élsz? Nem is tudatosítottam a tegnapi napig, hogy sok-sok egymástól többé-kevésbé elszigetelt, egymástól függetlenül is létező univerzum része vagyok. Szombaton egy olyanban voltam, melyről már-már azt hittem nem létezik és régen halott, mert mindörökre elfújta a szél.

Öten jöttünk össze, öt egykori harcostárs, akik valamikor a letűnt kommunizmus szürke pangása alatt, közösen gyűrtünk le hat moszkvai diákévet. Több mint egy évtizede elvesztettem ama világ képviselőivel minden kapcsolatot. Az erő és az igyekezet a létért folytatott napi küzdelemre összpontosult, alkalmazkodás volt napirenden a germán, majd az angolszász világhoz. Maximalista lévén, azóta is jobbára csak angolul forgatom a könyveket. Ugyan kinek maradt szabad gondolata oroszra, csehre meg szlovákra? Még egy rövid, nosztalgikus sziporka folytán néhány éve elolvastam Dosztojevszkij Bűn és bűnhődését eredetiben (a könyvet még Moszkvában vettem két rubelért) majd az utolsó oldal elfordításával akaratlanul is pontot téve egy letűnt, immár „soha-többé” vissza nem térő világra, mígnem…

Mígnem szombaton ott nem ültünk újra együtt a libapecsenyéjéről híres Pozsony melletti faluban, majszolva az ínyencséget és közben le-letörölve a sok-sok régi csínyre rakódott port, helyenként jólesően, tisztaszívből hahotázva megtörtént és vélt sztorikon. Próbálgatom megrozsdásodott orosz tudásomat, keresgélem a szlovák és cseh szavakat, feledem egy időre a németet, hesegetem a magyarul bevillanó szavakat. A prímet természetesen most is Walter, az örök vidám perui származású tervezőmérnök viszi, aki heidelbergi otthonában az évek során szépen kigömbölyödött. Tonyenkij tü takój – kiállt fel amikor meglát majd harsányan mulat önmagán. Jaro sikeres cseh ipari vállalkozó lett, hodály méretű közúti cirkálón érkezik. Tibor a szakmában maradt és atomerőműveket igazgat. Janó aki legutóbbi találkozásunk alkalmával még a létminimum árnyékában folytatott kötéltáncharcot a puszta létezésért, mostanra tekintélyes tőzsdeügynök, üzletkötései során többször is körbeutazta a világot. Hong-Kong, Moszkva, Zürich, Sanghaj, Mexikó és Washington úti céljainak egy-egy állomása a nagy bokrétából.

Miután libapecsenyével degeszre lakunk, Janó otthonába invitál. Autómmal szerényen eltörpülve követtem a két vállalkozó egymással vetekedő négykerekű státusszimbólumait. Megérkezünk, sötét van, a hacienda közepén kisebb palota, az előszobát egy nyolcvan kilós Swarovski csillár ragyogja be. A terebélyes nappali nagyobb, mint az én egész lakásom. A villamossági boltban soha meg sem nézem azokat a drága, óriási plazmaképernyőket, amiből most többet is találok egy-egy helyiségben a falon. A kertben úszómedence meg egy hatalmas, bölény méretű, de állítólag jámbor kutya, nyomhat vagy 150 kilót. Az alagsorban szauna és billiárdterem. Zavarba ejt ez tudatomtól független párhuzamos világ, amibe így felkészületlenül csöppenek bele. Eszembe jut más, megannyi szürkébb és ingatagabb, kizsigerelt, megcsapolt mikrovilág mely az ilyen piramisok alapjául szolgál. Számolom apró világaimat, a kisiskolás és gimnazista világ szülővárosomban, a Selmecbányán kezdődő moszkvai világ, a pozsonyi tudomány világa, a bősi és dunaszerdahelyi világ és a jelen világom. Itt-ott felocsúdva egymásba rohanunk, majd ismeretlen időre elrugaszkodunk egymástól. Átjárható-e a fal? Búcsúzom. Jól eltelt az idő. Az elmúlt tíz évben összesen sem kacagtam annyit, mint most ezen az egy napon. Walter úgy tervezi, 50. születésnapját Peruban tartja. Lesz-e újabb kollízió világaink között, és ha lesz mikor?

Kategória: Travel | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s