A World3 – összeomlás 2030-ban?


 

limits_ A Limits to Growth (A növekedés határai – a harminc éves frissítés) című könyv írói állításaik jelentős részét egy számítógépes matematikai modell eredményeire alapozzák, mely a World3 elnevezést viseli. Ez a viszonylag bonyolult program megpróbálja a rendelkezésre álló kiinduló adatok és bizonyos egyéb feltevések függvényében nyomon követni a világ legfontosabb mutatóinak feltételezett jövőbeni alakulását. Konkrétan arról van szó, hogy a World3 kiszámítja a Föld feltételezett népességét, a halálozások és a születések számát, népjóléti mutatókat, a rendelkezésre álló tőke nagyságát, a környezetszennyezés mértékét, a megművelhető mezőgazdasági területetek nagyságát, azok vélhető hozamát, a legfontosabb ásványok és nyersanyagok (szén, kőolaj, gáz, réz, ezüst, vas, stb.) mennyiségét, és a többi és a többi. A modell, számításba veszi a lehetséges és ismert pozitív és negatív visszacsatolásokat, nemlineáris (pl. exponenciális) változások dinamikáját. Például az égés során a hőerőművekben keletkezett káros anyagok (NOx)kiszűrése 40%-os hatásfokon viszonylag olcsó, és nem igényel túlzott tőkebefektetést. Ennél nagyobb hatásfok elérése viszont fokozott invesztíciót feltételez, mígnem 80% és azon túli hatásfokú szürök üzembehelyezése megsokszorozza a költségeket, illetve az ideális, 100% hatásfok felé közelítve a csillagos égig ugrik a szükséges költségek listája (lásd az ábrát).

pollution costs meadows

Emellett a World3 egy teljesen pacifista, úgymond optimista modell, mivel nem számol háborúkkal, sem a háborúk okozta pusztítással, de még járványokkal sem. A World3 kizárólag egy békésen fejlődő földgolyó folyamait ülteti át számítógépre.

A World3 legfontosabb alapelve egy véges nagyságú Föld a maga véges tartalékaival és véges öntisztító és méregtelenítő képességével. A könyv egyik legfontosabb felismerése a folyamatos, minden határon túli exponenciális gazdasági növekedés lázálmának fenntarthatatlansága. Az alábbi táblázatból jól kiolvasható egy aránylag még elfogadhatónak tartott és mérsékelt 3%-os évi növekedés következménye – a gazdasági teljesítőképesség megduplázódása 24 évenként. Kína esetében ez a növekedés jelenleg 10% körüli, illetve még azt is túlhaladja, melynek következménye, hogy Kína gazdasági teljesítőképessége 6-7 évenként megduplázódik – annak minden valós és káros következményével.

 

A növekedés mértéke
(% évente)

A megduplázódás ideje
(években)

0.1

720

0.5

144

1.0

72

2.0

36

3.0

24

4.0

18

5.0

14

6.0

12

7.0

10

10.0

7

A könyv a World3 segítségével a jövőbeni fejlődés 10 lehetséges forgatókönyvét elemzi. A viszonyítási alapot képző első modell abból a feltevésből indul ki, hogy az évezred végéig a jelen fennálló gazdasági viszonyok és trendek alig, vagy csak jelentéktelenül fognak változni, azaz minden marad a megszokott kerékvágásban („business as usual”). A program 200 éves periódust szimulál, kezdve az 1900-es esztendőtől egészen 2100-ig. A 2004-es évben rendelkezésre álló adatokból kiindulva, az eredmény azt jelzi, hogy a lakósság száma túllépi a hétmilliárdot, a népjóléti görbe középértéke folyamatoson emelkedik, majd a 2030-ik év körül jelentősen megtörik és ezután a világgazdaság zuhanórepülésben omlik össze. Az összeomlás oka a gazdaság szükségleteit kielégítő források kiapadása, illetve e források exponenciális megdrágulása.

ltg_scenario2_meadows_fig3 A második forgatókönyv arról szól, hogy a szakértők (illetve a könyv írói) megpróbálták az elözö forgatókönyv hiányosságait kiküszöblni és egy jóval optimistább feltételezéssel indították el a modellt. Egyszerűen megduplázták az emberiség által majdan feltárandó és kiaknázható természeti kincsek becsült mennyiségét. A mellékelt képen látható a szimuláció végeredménye, mely minden jóakarat ellenére ismét egy összeomlással ér véget, igaz a gazdasági növekedés húsz évvel tart tovább, egészen 2050-ig. A Föld lakosainak a száma 8 milliárd körül tetőzik, majd az évszázad közepétől jelentkeznek a totális összeomlás jelei. Ezúttal nem a nyersanyagok és egyéb források hiánya miatt, hanem a mérhetetlenné váló, mindent megfolytó környezetszennyezés miatt.

Néhány további forgatókönyv különös tekintettel van a lehetséges jövőbeni tudományos-technológia vívmányokra és felfedezésekre, melyek például hatékonyabb és olcsóbb eljárásokat eredményezhetnek a környezetvédelem terén, vagy éppenséggel a mezőgazdaság hatásfokát javítják jelentősen. A World3 ezekben az esetekben is a gazdaság összeomlásával zárja a 2100-ik évet.

A konklúzió azt mondja tehát, hogy nem létezik olyan forgatókönyv, mely folyamatos és határtalan gazdasági növekedés ellenére is fenntartható életkörülményeket eredményezne – amit pedig a finánctőke mindennapi dogmája rendületlenül hirdet. Valahogy, valakinek valahol azonnal a fékre kellene lépnie, még mielőtt az autó a közelgő szakadékba zuhan. Útban egy fenntartható társadalom felé, az egyik legfontosabb cél lenne az emberiség (itt értsd: a fejlett nyugati világ és Kína) ökológiai lábnyomának a csökkentése.

ltg_footprint_meadows_fig1

Ezen még elmerengnek egy ideig az írók és fel is sorolják egy fenntartható alapokon működő társadalom ismertetőjegyeit. Ám ezek olyan szépek és olyan idealisták, hogy csak bizonyos csoda eredendő feltételezésével elképzelhető az, hogy létrejöjjenek. Például az autóiparnak nem kellene lemondania általában is a növekedésről, hanem csupán csak a minden határokon túli növekedésről, illetve az ellenőrzött növekedés irányába kellene elmozdulnia. Szép álmokat! Ja, és figyeld mikor köszönt be 2030-as esztendő – addig is még gyarapodjatok, növekedjetek; egyetek, vegytek, nőjön meg a begyetek…

Linkek:

Kategória: Books | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s