Vigyázó szemetek az olajra vessétek


 

Március 19.-én írtam arról a sajnálatos és igencsak riasztó tényről, hogy ráléptünk a lejtőre, és a hanyatlás évei jönnek. A „post-peak-oil society” azaz a bőséges és olcsó olajt követő teljesen új társadalmi átrendeződés előszobájába érkeztünk. De vajon kit érdekel, hogy mit hebeg itt Sztefanó magában össze-vissza?

 

oelknappheit_2qV2_innen_a FaithBirol

Kíváncsian vártam, hogy meddig fogják még a tömegszórakoztatatási médiák altatni a népeket és még én is úgy gondoltam, hogy évek telhetnek el, míg komoly és kézzelfogható jelei lesznek a helyzetnek, és amikorra majd a hivatalos politika is megrázza a vészcsengőt. De tévedtem, ez szerencsére mintha máris megtörténne, illetve az effektív híradás talán máris megkezdődött. Valószínű, hogy a helyzet az elképzeltnél is válságosabb, ugyanis egyszeriben az aggasztó hír megtalálta útját még az olyan konzervatív médiában is, mint az osztrák ORF, melynek mai főcíme így szól Öl wird bald dramatisch knapp, azaz hamarosan drámai olajhiány lesz.

A cikk Fatih Birol, a nemzetközi energiabizottság (IEA) fő ökonómusának egyik interjúját körvonalazza, melyet a német Internationale Politiknak adott. Birol úgy véli, hogy mostantól kezdve egészen 2015-ig az olajár robbanásszerűen fog emelkedni. Tulajdonképpen teljesen mindegy, állítja Birol, hogy 2030-ban, avagy 2040-ben fogy-e majd ki a fekete arany, mert kifogy, és ezért szerinte már csak ilyen szűk távlatokban tervezgethetünk. Fatih Birol szerint a probléma súlyát évtizedeken keresztül elhanyagolták, az olajbőség mámorban szinte tudomást sem vettek róla. Mind a kormányok mind pedig az egyes vállaltok felelőtlenül jártak el ez ügyben, melynek válságos és kiheverhetetlen következményei lesznek. Az jóléti demokráciák is a fejlemények közvetlen áldozatai lesznek.

Sürgető kényszerrel kellene most minden országnak – így Magyarországnak is – egy ún. „soft landing plan” azaz egy olyan terv kidolgozásába kezdeni, mely valamiképpen csökkenthetné a várható hirtelen zuhanás okozta halálos sebeket. Ennek első lépése a probléma lényegének a megértése, az ignorancia és az agyonhallgatás korábban még „gyümölcsöző” politikájának a felhagyása és a felvilágosító tevékenység azonnali megkezdése.

Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s