A mustármag


 

Általában megválogatom, mit veszek a kezembe. A könyveket akkor is megkísérelem végigolvasni, ha már az elején csalódtam bennük. Hátha mégsem – reménykedem. Ilyen azonban ritkán fordul elő. Az olvasmányaim egy nagy szerteágazó családfa csomópontjait alkotják, melyekből minduntalan újabb és még újabb könyv-ágacskák fakadnak, hogy később hatalmas koronájú lombozattá terebélyesedjenek. Így eshetett, hogy nálam Derrick Jensen az aktuális jelenben az Endgame című kétkötetes könyvével, valamiképp Daniel Quinn munkáiból fakad, illetve hát abból az egyetlen egészen picinyke kis mustármagból (Izmael), amiből időközben a legnagyobb és legpompásabb fa nőtt. Bár Quinn számomra az egyik legjelentősebb író marad, mégis Derrick Jensen nyelvezete az, melyet a kezdet kezdetétől teljességgel sajátoménak érzek. Pontosan úgy szól, ahogyan azt én is mondanám, úgy fogalmaz, olyan egyenesen, kertelés nélkül és nyíltan, ahogyan azt én is tenném. Mintha a szívem legközepéből törne fel az, amit leír. Olyan mintha már legalább száz éve nyomná titkon a lelkem mind amennyi homályos ötlet, szorongást okozó, félnótásnak hitt gondolat, kényszerűségből tarthatatlannak beskatulyázott meglátás, és akkor jön Jensen, aki mindezt kikürtöli, amitől megkönnyebbülök, amitől feloldódom. Áldott legyen az Úr neve!

Howard Zinn így méltatta a könyvet:

A rare and original voice of sanity in a chaotic world. He has wisdom and wit, grace and style, and is a wonderful guide to a good life beautifully lived.”

Egy zűrzavaros világ, józanészről tanúskodó ritka és eredeti hangja. Egy jobb, szebb, élhetőbb élet bölcsen, intelligenciával, elegánsan és stílusosan megírt csodálatos kalauza.

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s