Üzenet 2070-böl


 

Letter2070Kaptam egy Emilt, egy elszomorító drámai üzenetet 2070-ből, illetve hát egy PPS dia show állományt, mely alá Chopin (Tristesse) szolgáltatja a hatáskeltő zenei aláfestést (letöltés: kattints ide). Ez feltehetöen az eredeti angol (A letter from the year 2070) magyar változata. A YouTube portálon több más nyelven is megtekinthető az üzenet, például görögül, törökül, spanyolul, sőt találtam mandarin változatot is. A civilizáció és multinacionális konszernek gondatlan, környezetkárósító magatartása miatt a jövőben a legnagyobb kincs a tiszta ivóvíz lesz – mondja a testében összeaszott üzenő, aki visszaemlékszik gyermekkorára, amikor a világ nagy részén még bőséges és szinte kimeríthetetlennek látszó ivóvízforrások voltak (vannak). A dia egyben felszólítás is, hogy tegyünk még most valamit a katasztrófa megakadályozása érdekében.

EarthSimulatorAkinek netán kétségei lennének a képzeletbeli szcenárió hitelességére vonatkozólag, ajánlanám a tudomány oldaláról megközelíteni a témát és megtekinteni például a Japán Környezetvédelmi Tanulmányok Intézete (National Institute for Environmental Studies – NIES) és a japán Team Minus 6% (Ministry of the Environment) közös munkájának az eredményét. A 460 szuperszámítógépből álló hálózaton lefuttatott klímamodell (Future Projection in 2100) a lehetséges változásokat szemlélteti 1900-tól egészen 2100-ig bezárólag. A japán EarthSimulator3szakemberek szerint 2070-re prognosztizált kép lényegében megfelel és alátámsztja a fenti üzenetben rögzített állapotokat. A szimulációról készült 18 perces videó ingyenesen letölthető (angol nyelven) de a színvonalas animáció megértésének nem okvetlen feltétele az angol nyelv tudása. A japánok készítettek egy kommentár nélküli rövidített négyperces változat is. 

 http://cid-27249fda03344741.skydrive.live.com/embedrowdetail.aspx/Public/ClimateChangeSim2.wmv

Egyéb más független tudományos tanulmányok sem festenek szebb jövőképet. Korábban már részletesebben is beszámoltam, a Limits to Growth (A növekedés határai) című könyv szerzői szerint a drámai és visszafordíthatatlan változások már sokkal korábban, úgy 2030/35 körül megindulnak.

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s