Mi történik?


 

A Lehman Brothers ház csődje hallatán a befektetők és a minap még magabiztos, nagymellényű „üzletemberek” riadtan tekingetnek jobbra meg balra és kérdezgetik, találgatják, vajon mi történhetett. Pedig már egy jó ideje omladoznak a világ legnagyobb pénzintézményei, az olyanok, mint a Freddie Mac, Fannie May, Merril Lynch vagy az AIG, hogy csak a legutóbbi hetek bajba jutott óriásait említsem, de se szeri se száma azoknak a bankoknak, amelyek már korábban a tönk szélére jutottak.

A kisember közben még egyelőre nyugodtan tér nyugovóra és mosolyog, szinte mulat magában, látván néhány kalandor hideg veríték verte kínját. Sajnos a globalizáció által sújtott világban, közép és hosszútávon senki sem lesz megkímélve hasonló kényelmetlenségektől – elég, ha csak a nyugdíjpénztárak és a különféle (élet-) biztosítási alapokba befizetett összegekre gondolunk.

MoneyAsDebt A kapitalista sajtótól pedig nem lehet semmi használhatót megtudni, sem elvárni az okok és okozatok, valamint a következmények pontos, lelkiismeretes feltárását. Pedig a jelenség nem új keletű, a hatásmechanizmus régen és jól ismert. Csak idő kérdése volt, hogy az exponenciális eladósodáson alapuló monetáris rendszer mikor roppan össze önmaga holtsúlya alatt. Paul Grignon közérthetően elkészített dokumentumfilmje (Money as Debt) pontos diagnózist állít, feltár, megmagyaráz és a krízisből kivezető útról is szól. De ugyan kit érdekelnek ma és itt olyan nyilvánvalóan hitvány badarságok, mint a tények? Sajnos a film magyar változata még várat magára, de a Zeitgeist harmadik része (magyar feliratokkal – keresed „Hungarian (1) (2) (3)”) szintén behatóan foglalkozik a pénzpiacot és a gazdaságot mozgató elképesztő mechanizmusokról.

Linkek:

Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s