Tecumseh


 

Tecumseh Olvasom Allan W. Eckert Tecumseh életéről írt könyvét. Még nyilván eltart majd egy darabig, mert általában csak esténként, lámpaoltás előtt tudom a kezembe venni.

Allan W. Eckert 1931-ben született kortárs amerikai író. A tengerentúlon főleg történelmi témájú regényei ismertek, melyekben feldolgozza szülőföldjéhez és a további életéhez szorosan kapcsolódó államok területén élt indiánok agóniáját. Itt elsősorban tehát a Nagy Tavak vidékéről van szó illetve Ohio, Illinois, New York és Kentucky államokról. Sajnos Eckert Magyarországon teljesen ismeretlennek számít. Úgy tudom ez idáig egyetlen könyvét sem fordították le magyarra, holott hét művét Pulitzer díjra is előterjesztették – anélkül, hogy magát a díjat elnyerte volna.

A bánattal telt szívünk,Tecumseh élete (A Sorrow in our Heart: The Life of Tecumseh) a félnomád, harcias sóni (shawnee) indiánok legendás törzsfőnökének az életét mutatja be, aki megpróbálta egységbe kovácsolni az indián törzseket a fehér betolakodók ellen vívott harchoz. Eckert műveire jellemző a lehető legmesszebbmenő történelmi hűség. Ebben az esetben is a függelékekben precízen felsorolja mindazokat a forrásokat, melyeket évtizedek kutatásaival gyűjtött össze. Csak annyit költ a hiteles és ellenőrzött levéltári adatokhoz, hogy az elmesélt történet élvezetessé, izgalmassá, olvasmányossá váljon. A regényben szereplő személyek és időpontok tehát mind valósak, szintúgy az események és a megvívott csaták színhelyei.

Ahogy forgatom a lapokat és követem a fejleményeket, többször is bevillan egy képzet. Tudniillik azzal a kilátástalan küzdelemmel kapcsolatban, amelyet az őslakos indián népek vívtak a puszta fennmaradásukért. Amint itt-ott komoly, de szinte soha végzetesnek nem mondható veszteségeket okoztak a betolakodóknak, miközben a telepesek és a spekulánsok lépesről kebelezték be vadászterületeiket, tisztavizű, paradicsomi gazdagsággal megáldott erdőségeiket. Akaratlanul is és minduntalan beugrik ugyanaz a hasonlat. Olyan ez, mint az élő szervezet agóniája, amint az immunrendszer megpróbál megküzdeni a terjedő rákfenével. A daganat áttéteit még helyenként felfalják a védelem kivezényelt falósejtjei, de a tumor olyan jól szervezett, olyan hatásosan tudja mozgósítani rablógazdasága forrásait, hogy csak idő kérdése, mikor hatalmasodik el teljesen a testen, mikor fojtja azt meg.

Ezt fejezik ki Chiksika, Tecumseh bátyjának, feljegyzett szavai is, mellyel Eckert a regényt indítja, és amelyet Derrick Jensen is kölcsönvett az Endgame c. munkája mottójául. Magyarul valahogy így hangzik (lásd Mohari Andrásnál):

Amikor egy fehér ember tisztességes harcban megöl egy indiánt, azt becsületbeli dolognak mondják, ám amikor egy indián öl meg tisztességes harcban egy fehér embert, arra azt mondják, hogy gyilkosság történt. Amikor a fehérek serege harcban megütközve legyőzi az indiánokat, azt nagy győzelemnek hívják, ám ha vesztenek, akkor mészárlásnak, és még nagyobb sereget állítanak. Ha az indián elmenekül az ilyen előrenyomuló sereg elől, amikor visszatér, azt látja, hogy a fehér ember elfoglalta a helyét. Ha megpróbálja visszaszorítani az ilyen sereget, megölik, és a földjét így, vagy úgy de elveszik. Egy indián meggyilkolása nagy veszteség, ami pótolhatatlan űrt hagy népünkben, s bánatot a szívünkben; ha viszont egy fehéret ölnek meg, hárman vagy négyen is a helyére állnak, s így megy ez vég nélkül. A fehér ember csak a természetet akarja leigázni, mindenáron érvényesíteni kívánja puszta akaratát, hogy mindent elpazarolhasson, míg végül semmi nem marad. Akkor aztán egyszerűen odébbáll, maga mögött hagyja a pusztítást és új helyeket keres magának. Az egész fehér faj egy szörnyeteg, amely állandóan éhes, és a földet eszi.

Linkek:

Kategória: Books | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s