Az öltönyös majmok…


 

Egy figyelemreméltó írás jelent meg Bodoky Tamástól az indexen, címe Az öltönyös majmok bolygója. Nagyon találó! Megnéztem néhányat a több mint 180 komment közül is. Jó jel, hogy ilyen nagy az érdeklődés a téma iránt. Így vagy úgy, de valószínűleg eljutottunk odáig, hogy senkit sem hagynak hidegen a cikkben taglaltak. Szerintem rengeteg fejét rázó eretnek fenekébe is be lett dugva a zabszem és most mellbe vágva, sápadtan és kétségbeesetten kapkodnak levegő után, keresnek önámító megerősítést az olyan szédületes baromságokra, mint például ez itt (idézem a Mizar fohászát): „De a fejlett országok jól elvannak. 1970-ben valóban 1990-re várták, hogy elfogy az olaj. 1990-es években már ötven évre tették a készleteket, ma már azt se tudjuk elfogy e valaha. Minden esetre a készletek ma nagyobbak mint bármikor.” Normál esetben ilyen hozzászólással foglakozni sem lenne érdemes. Én is csak azért említem, mert az utolsó mondattal felteszi az abszolút vadbaromság eme sikító gyöngyszemére az aranykoronát. Érdemes kiragadni és elcsámcsogni rajta. Visszaköszön Kultúra Anya mintagyermeke, a példás és siket-vakfogyasztó – ilyenekből kell nekünk (akarom mondani nekik) sok. Mit nekünk tények tisztelete, meg fizika meg ilyesmi! Ha Mizar, kivesz a hűtőből egy üveg sört azzal a készletei nyilván gyarapodnak, sőt amint szomját oltva kortyolgat, mágikus poharában az idő múltával a sör szintje nem csökken, sőt túlcsordul… (jelen esetben inkább a tömény tudatlanság?).

Lehet még ezt fokozni? Igen, idézem "Az USA-ban fél évszázada nem csökkent a faállomány, holott a legnagyobb fakitermelő. Tervszerűen gazdálkodnak, mert okosak és ezért szervezettek." Nyilván azért lebeg a gazdasági válság Damoklész kardja a világ felett, mert az Óperencián túl annyira okosak és jól szervezettek – képzeld sikerült nekik a „Made in USA” címkézett förmedvényüket tömegesen exportálni a világ minden országába. Ennél már csak az EU okosabb, mert vette és köszöngette is évtizedekig.

A nem csökkenő faállományokról Derrick Jensen Endgame c. könyvében lehet részletesen olvasni. Tanulmányából kiderül, hogy ezek a bizonyos erdők túlnyomó többsége fiatal, gyorsan növő, monokultúra és igazi értéket legfeljebb csak a faipar számára képvisel a kivágásukhoz szükséges cirka 30 éves periódusok elteltével. Egy háborítatlan őserdő kifejlődéséhez – melyek gyakorlatilag az USA teljes területéről eltűntek – évszázadokra van szükség és értékük azért felbecsülhetetlen, mert állati és növényi fajok tömegeinek adnak otthont.

Ja és lássuk akkor még ezt is, idézem „Az elmaradott országok égetik fel erdeiket mert a butaság miatt nincs népességszabályozás, kell a termőterület amihez nincs ipar, tehát korszerűtlenül gazdálkodnak. Mindezt a sok bajt tetézi egy diktátor, stb., stb”. Kedves Mizar, ezek az országok (lásd Brazília), azért égetik fel őserdőiket, hogy a fejlett nyugati országok állatállományát tápláló szóját és kukoricát ültethessenek a helyébe. A sűrűn lakott Európa mezőgazdaságilag hasznosítható összterülete már réges-régen nem elég a lakósság élelmezéséhez. Ezért el kell vennünk (ja, bocs, mi ezt businessnek hívjuk) a szerencsétlenektől, akár cselszövéssel, vagy erőszakkal. Jó esetben fegyverrel fizetünk a javakért, mint azt a Darwin’s Nightmare című dokumentumfilm is feltárja.

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s