Egyensúlyvesztés


ORF_Unruhen

Az ORF ma egy olyan tanulmányra hívja fel a figyelmet (forrás Control Risks), mely szerint a globális gazdasági válság miatt megnövekedett szociális feszültségek, a görögországihoz hasonló, sőt azon is túlmutató stabilitásvesztéssel járhatnak. Ezt a nem éppen megnyugtató hírt megerősítette a Kossuth rádió mai adásába (Történet hangszerelve) nyilatkozó Ferge Zsuzsa is. Magyarán, jobb, ha felkészülünk egy olyan, nem éppen rózsás jövőre (ha ilyenre egyáltalán valahogy fel lehet készülni), melyben boldog lehet majd az, akinek némi rendszeres bevétele, stabil munkahelye és biztonságos lakhelye lesz, mert a drámain erősödő kriminalitás és az ellenőrizhetetlen káosz kapujában állunk. Egy olyan világ beköszönte lehet sorsunk, amikor a rablások, túszejtések és gyilkosságok mellett napirenden lesznek a kormányok elleni tüntetések, nyugtalanságok és a karhatalommal történő erőszakos összetűzések. Ebben az egészben persze csak az a különös (és egyébként tipikus), hogy a tömegek ösztönösen fordulnak egy olyan intézményrendszer ellen, melyet kiszolgáltatottságuk, nyomoruk okozójának hisznek, vagy azzal azonosítanak, holott a jelen rendszer politikai és hatalmi struktúrái már régen nem tükrözik a közhiedelemben továbbra is makacsul uralkodó klasszikus elképzelést. Tudniillik, a nyugati típusú demokráciákban már elég régen megindult egy olyan folyamat, mely a hivatalos hatalmi szerveket, kormányokat a mindenkori gazdasági érdekek és a nemzetközi tőke vazullusaivá degradálta.

AnnieLeonardGovernmentKi ellen tüntet az, aki ma kivonul az utcára, kérdezi Ferge Zsuzsa. Az állam ellen, és azt követeli tőle, hogy többet adjon, hogy ne vegyen el annyit, miközben a valóságban a düh tárgya, a megszólítottak, már régen nem urai a helyzetnek. Állam-bácsi már nem saját belátása szerint dirigál, hanem a piac az, amely meghatározza a folyamatokat. Erre utal Annie Leonard kisfilmjének azon részlete is, melyben az államhatalmat képviselő tisztviselő mélyen meghajlik a cilinderes piac és a nemzetközi tőkét jelképező hájas óriás előtt, és szolgalelkűen a cipőjét fényesíti. Az utalás az USA viszonyait hivatott kipellengérezni, de Európában is ugyanaz a helyzet. A mindenkori osztrák kormány a hatalmas ÖMV olajtársaság és annak politikai jobb keze a Wirtschaftskammer (Gazdasági Kamara) hűbérese és minden szinten, úgy a törvényhozásban, mint a politikai és a gazdasági életben egyéb területein is az történik, mely az olaj lobbi és kiszolgálóik közvetlen érdeke.

A helyzet felsőbb szinten, Brüsszelben is hűen tükrözi az amerikanizált viszonyokat. Jellegzetes és példaértékű tanulság az, ahogyan az EU keresztes hadjárataival üldözi a Microsoftot, jelen esetben azért, mert a Windows operációs rendszer tartalmazza a cég saját internetes böngészőjét is. Egy rendkívül fontos felfedezés, nemdebár, és nyilván a krízis kulcsa lehet – legalábbis Brüsszel szerint. Európa bürokratái találtak egy jó fejőstehenet, mely tejel, ha a középosztály adója már nem elegendő a bankok lyukainak tömögetéséhez. A Microsoftnak persze csak az a baja, hogy az impérium, tényleges gazdagsága ellenére gyakorlatilag nem része a világot irányító olaj- és bankérdek csoportoknak és ezért Brüsszel azt tehet vele, amit csak akar. Eközben az EU végrehajtóinak eszébe sem jut büntetéssel sújtani a világ jelen válságának valós okozóit, a spekulatív tőkét forgató és összpontosító bankkartelleket és az évtizedekig a babérjaikon ülö autóipart (vagy a Gazpromot, hehehe…). Helyette nagy kegyesen az alsóbb osztályok adó milliárdjait használja fel egy velejéig korrupt és beteg rendszer fenntartására, mely nem azért történik, hogy az állampolgár ne veszítse el az összekuporgatott vagyonkáját, hanem, hogy a világ hatalmi piramisának csúcsában helyet foglaló elit tovább folytattassa élősködését a kényszermunkából, bérből elő nincstelenek hadán.

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s