Mazsolázás


 

hetesi_zs_kep Hálás köszönetem mind Bélának mind pedig Mikinek akik egymástól függetlenül is felhívták a figyelmem Hetesi Zsolt felvilágosító tevékenységére. Itt megtekinthető Az utólsó óra című előadásának a teljes amatőr felvétele. Osztom az élményeket, különösen abban a tekintetben, hogy a fosszilis források csapja legelőször egyszerűen azért lesz elzárva, mert a jelen szállítók saját megnövekedett igényeiket fogják szem elött tartani. Érdekes adat, miszerint Szaúd-Arábia lakosainak a száma olaj előtt egy millió lehetett, mára viszont huszonötmillió, és valamennyit az olaj tartja el. Kevesen tudnak más példának jó okáért arról, hogy Dél-Afrika váratlanul leállította a szén hagyományos exportját és mára kizárólag belföldi igénylőinek szállít. Egyedül Ausztrália ad még el nagy mennyiségben szenet. Partjainál kilométeres sorokban vesztegelnek a berakodásra váró hajók.

További tanulság Kuba példája, mely arról szól, hogy az olcsó „baráti” szovjet olaj elapadása után az izolált szigetország egy totális energiakrízisből mászott ki úgy, hogy mára megtanulta túlnyomórészt saját lokális erőforrásait hasznosítani. Ebben a tekintetben érdekes felismerés, hogy egy esetleges globális olaj/szén/gáz krízis esetén Kuba lenne azon kevés országok egyike, amelyet viszonylag kis megrázkódtatás érne és könnyen túltenné magát a csekély importkiesésen, szemben az olyan büszke gigászokkal mint az USA vagy Németország.

Nrmc küldött egy csomó linket az ausztriai Güssingről. Ez egy dél-burgenlandi kisváros, mely mára teljesen függetlenítette magát a fosszilis energiahordozóktól. Saját megújuló lokális erőforrásaira támaszkodva (képzeld el!), olcsóbban termeli az energiát, mintha a fosszilis forrásokat világpiaci áron vásárolná. Ez elképesztő jelenség egy olyan világban, mely az orosz gáz kiesése miatt jajveszékelt és béna (jaj ki ne mondjam: töketlen) ország-(EU)-urai kanosszajártak Putyin kegyeiért. A riportműsort Güssingről (magyar nevén Németújvár) egyébként most nemrég adta az ATV magán tévétársaság (naná, majd az ORF). Itt meg lehet tekinteni a videót: http://oekonews.at/index.php?mdoc_id=1038221 A tanulság persze ismétlődő mintát enged felfedezni, hogy megújulás és friss elképzelések állandó blokkolói az olajipar képviselői, jelen esetben az ÖMV.

Kategória: Global Warming | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s