Helyesbítés


 

Az előző Dimitri Orlov értekezés kapcsán annyit illik megjegyezni, hogy bár Orlov Francois Cellier adatait pontatlanul értelmezte, meglátásai egészében véve helytállóak. Francois Cellier egyébként azt mondja, hogy ha az energia kilowattonként ára eléri a 37 dollárcentet, akkor a kőolaj valószínű ára eléri a 590 dollárt, és ebben az esetben a világ össztermékével (GWP) megegyező összeget kellene energiára (tehát nem olajra) fordítani.

This means that, if ever the price of energy should rise to a level of $0.37/kWh, we would spend our entire GDP just on the procurement of energy. This corresponds to an oil price of $590/barrel.” – The Oil Drum; The Slavery of Oil

A helyesbítés tehát úgy szól, hogy Dimitri Orlov cikkében az ide kapcsolódó „olaj“ szót az „energia“ szóval kell helyettesíteni és akkor újra rendben van a logikai láncolat. Ebből tehát az is következik, hogy a 150 dolláros hordónkénti olajár hosszútávon elvezet egy olyan állapothoz, amikor a világ GDP egynegyedét terhelik az energiára kiadott összegek. A gáz például néhány hónapos késéssel követi az olaj árát. A gáz drasztikus drágulására a közelmúltban csak azért nem került sor, mert közben elszabadult a válság, elkezdett zsugorodni a gazdaság.

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s