A modern sárkányölő lovag


EvaJolyA norvég származású Eva Joly nevétől rettegnek az e világi gazdagok és hatalmasok. Életét a korrupció elleni harcra tette fel és tegyük hozzá, nem kevés sikerrel. Ennek az lett a következménye, hogy állandó őrizet alatt kénytelen élni. Sokan vannak – főleg a francia burzsoázia köreiben – akik jobb szeretnék őt örökre elcsendesíteni.

Az Arte TV a minap közvetítette a róla készült riportműsort. Ebben Joly, többek között megjegyezte, hogy a mi kultúránk igazságszolgáltatása nem az e világot (értsd ipari kapitalizmust) igazgató szuper gazdagok és hatalmasságok illegális ténykedéseit hivatott megfékezni, avagy orvosolni, hanem csak arra való, hogy pitiáner enyveskezűeket, közönséges garázdákat és autó tolvajokat vonjon ki a forgalomból. Erre a rendkívül találó kijelentésre felkaptam a fejem, ugyanis ezt én is pont így látom, csak olykor másként, kicsit sután szoktam kifejezni. Ha valaki néhány € értékben lop csokoládét, azt rövid úton több hónapra avagy akár évekre is sittre vágják. Ha milliárdokat sikkasztasz úgy, hogy ennek következtében tömegek veszítik el létüket, akkor menedzsert, gazdasági vezetőt, CEO-t, elnököt (lehet válogatni) csinálnak belőled. Szóval ugyanaz, kissé sarkítottan.

Joly azt is egyenesen kimondta, hogy a gyarmatosítás nem szűnt meg. A harmadik világ jelenleg is egy soha nem látott gazdasági, politikai és katonai gyarmatosítás áldozata, melyet nemzetközi cégek, az úgynevezett multik irányítanak a korrupció eszköztára segítségével.

Még nagyon sok Eva Jolyra lenne szüksége ennek a világnak. Egyet azonban ö sem ismer fel, hogy tulajdonképpen harcolni és eredményeket elérni a korrupció ellen ugyan lehet, de a hétfejű sárkány levágott fejei azonnal újra nőnek. A korrupció ugyanúgy szerves velejárója a mi kultúránknak, mint a környezetet maradandóan károsító technológiák alkalmazása, és az élő természeti világ prioritásának a kétségbeesett tagadása.

Kategória: Movie and media, News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s