Pestis vagy kolera?


A mikor azt mondom Japán, mi jut eszedbe? Többek között talán olyasmik is, mint a kétségbeesett kapkodás, az improvizáció, a tanácstalanság, a düh, a reménytelenség, és a dilettantizmus. Vajon mikor hallottuk utoljára mindezeket a vádakat elhangzani? Igen, jól emlékszel, ha a BP és a Mexikói-öbölben történtekre tippelsz. A párhuzamok jól szemléltetik mennyit ér az ember, mennyit ér az élet tisztelete, a természeti környezet tisztasága, ha történetesen a gazdasági növekedés dili-álma és a gyors profit vannak a mérleg másik serpenyőjébe helyezve. A lelketlen gőzhenger számára bármekkora (értsd tényleg bármekkora) rizikó elfogadható mindaddig, amíg busás haszon, milliárdos üzletek tétje lebeg a gyengeelméjű gazdaságirányítók és világi hatalmasok kapzsi szemei előtt.

Tulajdonképpen éppen a fentiek miatt teljesen értelmetlen az a hitvita, mely az atomenergia békés célú felhasználását kérdőjelezi meg. Mégis milyen helyettesítőt  ajánlanak az illetékesek? Józan és higgadt ésszel, legalább ugyanennyi (ha nem több) érvünk van az olajalapú illetve a nem megújuló energiahordozókra alapozott gazdaság azonnali felszámolására is. Megszámlálhatnánk például, hány ember halt meg, lett életre nyomorék, földönfutó, mekkora pusztítást okozott a természetben az olaj és a szén kitermelése, felhasználása. Szerintem az egyenlet végeredménye vagy pestis, vagy pedig kolera. Neked melyik szimpatikusabb?

Amit mondani akarok, az csupán annyi, hogy a megoldásokat ismét csak a nyugati ipari civilizáció megrendíthetetlennek és örökké adottnak hitt keretein belül próbálják meglelni, de ott sajnos csak kórt és ragályt találnak. A jelenségek kezeléséhez elengedhetetlen lenne a már oly sokszor követelt holisztikus látásmód.

Konkrétabb leszek. Igen, nem ellenzem, tegyük meg az első lépést, és fokozatosan kapcsoljuk le a hálózatról a világ atomerőműveit. De lenne egy kemény feltételem. A lekapcsoltak helyett nem szabad újakat építeni, nem szabad hagyományos, fosszilis energiahordozókat égető erőműveket sem építeni. Alakítsunk ki egy olyan életmódot, hogy az évente nyugdíjba vonuló atomerőművek miatt kiesett teljesítmény ne okozzon hiányt és tükröződjön egyre takarékosabb, egyre szolidabb és egyszerűbb életvitelünkben.

Az (atom) témához még figyelmetekbe merném ajánlani korábbi írásaimat:

Kategória: Global Warming, Humanity, soul, mind, News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Pestis vagy kolera? bejegyzéshez

 1. Richárd szerint:

  Van hatékony és veszélytelen energia: FolyékonyFluorideSóolvadékosThoriumReaktor
  A tudomány 60 éve ismeri csak agyon van hallgatva. Láthatatlan kezek a technológia leírását azonnal leszedik a wikipédiáról amint valaki felteszi.

  • Mohari András szerint:

   Van valami, ami az ember kezében veszélytelen? Valami, amit nem tud pusztításra használni? :-\ (Költői kérdés…)

   • Sztefanó szerint:

    Úgy tünik nincs. Erre mondja Ran Prieur, hogy valószínüleg az emberi civilizáció történetének nem a végén, hanem a kezdetén vagyunk, mert hatalmunk és eszközeink teljesítöképessége még egyelöre többszörösen meghaladja kollektív értelmi és felfogási képességeinket, hasanlóan ahhoz a löfegyverhez, melyet egy kisded kezébe nyomnak.

 2. Sztefanó szerint:

  Köszönöm az utalást Richárd, ez felkeltette az érdeklödésémet. Található a hálón jó néhány forrás miután beadod hogy “Thorium reactor” vagy “Molten salt reactor”. Itt van egy csokornyi:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Molten_salt_reactor
  http://de.wikipedia.org/wiki/Fl%C3%BCssigsalzreaktor
  http://greenswitzerland.wordpress.com/2009/01/05/mit-thorium-in-die-nukleare-zukunft/
  http://energyfromthorium.com/2011/03/10/free-thorium/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s