Hamiskártyások


A japán eseményeken felindulva Faymann kancellár, az osztrák szociáldemokrácia (SPÖ) és a német SPD meghirdették az atomenergiától mentes Európát. Ez így önmagában még nem lenne baj, sőt ez egy kifejezetten nemes törekvés, csak éppen disszonáns.

Ausztria a világ egyetlen olyan országa, ahol egy újonnan felépült, kulcsrakész atomerőművet azonnal nyugdíjaztak. A történet szerves része az 1978-ban megtartott népszavazás, amelyen hajszálnyival többen voksoltak az erőmű ellen. Az esemény jól dokumentálja a mindenkori politikai elit mérhetetlen arroganciáját. Az zwentendorfi atomerőmű ugyanis az SPÖ illetve Bruno Kreisky áldásával épült fel. Ausztria akkori kancellárja olyan biztos volt a dolgában, hogy a befejezett Zwentendorf sorsát szemrebbenés nélkül bocsátotta népszavazásra, eleget téve az akkori néppárti ellenzék (ÖVP) követelésének. Az elbizakodottság bizonyítéka, hogy az SPÖ gyakorlatilag semmiféle kampányt sem fejtett ki a népszavazás előtt, mert elégségesnek hitte a népszerű Bruno Kreisky atomenergia melletti elkövezettségét. Mint kiderült, óriási horderejű tévedés volt.

Azóta, mint köztudott, Ausztria, rossz lelkiismeretétől hajtva, az atomenergia és a szomszédos országokban működő atomerőművek bősz ellenzője. Ez a magatartás akár dicséretes is lehetne, ha éppenséggel nem puszta képmutatásról és megtévesztésről lenne szó. Az objektív igazsághoz tartozik ugyanis, hogy Ausztria villamos energiából nem önellátó, és évente mintegy 6500 GW óra energiát kénytelen importálni. Ennek mintegy harmada a környező országok atomerőműveiben termelt villamos áram, azaz, több mint amennyit Zwentendorf valaha is képes lett volna előállítani.

A tények tükrében tehát remélhetőleg könnyen átlátható a politikai elit hamis propagandakampánya. Faymann kancellár, ha őszintén elkötelezi  magát a meghirdetett cél, az atomenergiától mentes Európa mellett, akkor elsősorban saját háza táján kellene erőteljesen söpörgetnie. A szomszédos országokat ért atomellenes kirohanások akkor lennének hitelesek, ha Ausztria a szép szavak és szólamokon túl lemondana az “atomáram” importjáról és az így keletkezett hiányt a szóban sokat emlegetett megújuló energiaforrásokkal helyettesítené. Ezzel példát statuálhatna ország világ előtt, hogy tényleg kezelhetőek a civilizáció energiagondjait. Amíg ez be nem következik, addig sajnos csak álnok és hazug szólamok pufogtatásáról és a világ megtévesztéséről van szó.

Személyes véleményem szerint, mindaddig nincs semmilyen reális esély az atomerőművek nyugdíjaztatására, amíg a villamos energia iránti igény folyamatosan növekszik. Hol van az a fenegyerek, aki ezt az egyenletet meg tudná oldani? Még drasztikusabban fogalmazok. Amíg a gazdasági növekedést tartjuk a legfontosabb szempontnak (melyhez az energiatermelés és fogyasztás növekedése is társul), addig csak idióták (és balga zöldek) lázálmában képzelhető el az atomenergiáról történő lemondás. Nem az atomenergia ellen kell tehát elsősorban fellépni és harcolni, hanem egy gyilkos, eszeveszett, pusztító doktrína és a doktrínát támogató kultúra ellen.

Kategória: Global Warming, News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. nrmc szerint:

    A cikk címe nagyon találó, s azonnal ide kívánkozik egy hír is:
    http://www.oe24.at/oesterreich/politik/200-000-Euro-fuer-Atom-Schuessel/20864970

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s