Franz Scheikl Klettersteig


A rövidebb lélegzetvételű Klettersteigek legyűrése után úgy gondoltam kipróbálnék egy hosszabbat, mely az előzőktől eltérően ráadásul még konkrét célhoz is vezet, jelen esetben a gráci hegyvidék (Stájerország) legmagasabb pontjára a Hochlantschra (1720 m).

P6223769Technikailag A,B és C nehézségű a vonalvezetés, ami, úgy gondoltam, eddigi szerény tapasztalataim alapján vállalható. Két körülmény következtében a kiruccanás esetenként tán mégis több erőbedobást követelhet, mint amire a vándor eredetileg számítana.

Arról van szó, hogy a fal északi fekvésű, az útvonal nagyobb részét állandóan a hegy árnyéka rejti, ezért eső után csak nehezen (ha egyáltalán) szárad. Ma ugyan kifejezetten napos, söt már-már kánikulai idő volt, de az elmúlt napok esőzése következtében az ösvény csúszós, a sziklák nyálkásak maradtak. Emiatt, a nedves szakaszok nehézségét legalább egy fél fokozattal kell felértékelni. Például a papírforma szerinti B szakaszokat minimum B/C illeti meg. Csupán csak az utolsó negyedet (a C gerinc) ragyogta be teljes hosszában a nap, így ez száraz, és jól vállalható. Nyálka esetén itt meggondolandó a vész-kitérő választása (A típus).

P6223773A másik körülmény, melynek következtében a vállalkozás az átagosnál jobb kondíciót követel, az útvonal nem elhanyagolható hossza. Kezdő sportolók legalább másfél-két óra mászásra számítsanak, noha az irodalom csak egyet említ. Ide beszámít az a kb. 15 perces extra kaptató is mely a Klettersteig végétöl még a csúcsig visz. Vannak ugyan jó kis pihenőhelyek, de ha az ösvény végére akarsz érni, mégsem üldögélhetsz ott naphosszat. Ezenkívül még plusz egy-másfél óra a felfelé menet a falhoz, plusz másfél-két óra a visszafelé vezetö út (Schüsserlbrunnon át). Összegezve a megélteket, egy rendkívül érdekes, élvezetes, jó vonalvezetésű, de semmiképpen sem elhanyagolható erőnlétet és kitartást igénylő kalandról van szó. A gpx nyomvonalamat innen lehet letölteni.

Kategória: Hobbies, Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s