“D”- day és Weichtalklamm


Pittentaler Klettersteig

DSCN5565A minap a Türkensturz (Bucklige Welt) várrom alatt sikerült felkapaszkodnom a többé-kevésbé D kategóriás Pittentaler Klettersteigen. Más források csak C/D-re becsülik. Nekem is inkább ez volt a benyomásom. Mire jól belejöttem volna, már sajnos véget is ért. Remélem, hogy ebben a súlycsoportban nem ez volt az utolsó.

 

Weichtalklamm és Turmstein

A Turmsteinen (Schneeberg, a Weichtalklamm végében) megfigyeltem egy 11-12 éves forma gyermeket, amint egy párduc ügyességével és minden felszerelés nélkül szökkent fel csúcsra. Az apuka a magabiztosan kúszó leánygyermek húgát biztosította és láthatóan egy pillanatig sem voltak kételyei afelől, hogy a kis hegymászó mindent jól csinál. Lám-lám, nem lehet elég korán elkezdeni. Ilyen virgonc mércével mérve, nyilván nehéz a helytállás. De nem is ez a lényeg, hanem a mozgásból eredő öröm, az újdonság íze, a remek szórakozás.

Ezzel kapcsolatban egyik futópartnerem, Kurt, megjegyezte, inkább tölti az idejét kocogva, mint orvosi várótermekben kivizsgálások sorozatára várakozva. Elmondása szerint vészes túlsúllyal és magas vérnyomásból fakadó egyéb más gondokkal küszködve támadt egy ötlete. Futócsukát vásárolt és környezete legnagyobb megrökönyödésére nekilendült látomása megvalósításának. Három-négy év távlatából tekintve, egészsége és életminősége radikális javulásáról áradozott.

P7173924Apropó Turmstein. Az elmúlt verőfényes vasárnapon élénk fel- és lemenő forgalom tarkította az ottani kurta Klettersteiget. Színes és vegyes társaság csörgette a láncokat. Volt, aki előírásos felszerelésben vágott neki a csúcsnak, mások hanyag lezserséggel, sisak és biztosítás nélkül. Ha a fent heverésző öklömnyi kövekre gondolok, melyek némi elövigyázatlanság nyomán simán a mélybe gördülhetnek, akkor nem tudom, hogy ez a magatartás inkább természetes magabiztosság, felelőtlen vakmerőség, avagy a tapasztalatlanoknak szóló lenéző fennhéjázás.

A Turmstein egyébként lazán függő nagy szemű láncokkal van biztosítva, és ez nyilván problémás azoknak, akik jól kifeszített drótkötélhez szoktak. A karabinerek minduntalan elakadnak a láncszemekben, föleg akkor, ha a bevált módszert próbálod alkalmazni és a biztosítást markoló kezeddel tolod magad előtt mindkét karabinert. Gondolom ez az egyik fő oka annak, hogy oly sokan inkább lemondanak a biztosítással való küszködésről. Megfigyelésem szerint jobb hagyni a karabinereket, had szaladjanak maguknak szabadon a láncon mert így kevésbé hajlamosak az elakadásra.

P7173885A Weichtalklamm, mely a Turmsteinhez vezet egy igazi vadregényes szurdok. Tényleg igaz az állítás, hogy itt még rekkenő hőségben is hűvös mikroklíma uralkodik. A szoros alján csordogáló ér gondoskodik róla, hogy ne csak a sziklák maradjanak állandóan nedvesen, csúszósan, hanem hogy a vállalkozó kedvű túrázó is felfrissüljön a nyakába spriccelt hideg forrásvíztől. Még haladó alpinistáknak is tartogathat (igaz nem drámai) meglepetéséket az egyébként A/B-ben megállapított útvonal. Az ide telepített láncok és vaskapcsok segítsége nélkül nagy kínlódás lenne a biztonságos előrejutás. A Kientalerhütteig feljutva pótolni lehet a (tetemes) folyadékveszteséget. Ha veszel egy pohár citromos limonádét (kávé és tea van még a kínálatban), akkor a hátizsákodat szívesen felügyeli a csapos addig, amíg nekivágsz a Turmsteinnek. Étellel viszont itt nem kínálnak, ezért elemózsiát szinte kötelező hozni, hacsak nem fogyózol.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s