Trilógia a Predigstuhl alatt


A Hallstätter See partján, közvetlenül Bad Goisern mellett, délceg kétezresek tőszomszédságában szerénykedik a maga 1278 méterével egy nem túl magas, de annál kedveltebb hegy, a Predigstuhl, magyarul Szószék. Kletterezők itt egy helyen és egy fél nap alatt mindjárt három pikáns kis ferratát is megejthetnek – innen a trilógia. Átlagosan mindhárom Klettersteig “csak” C besorolású, ám pontszerűen C/D elemekkel úgy meg vannak tűzdelve, hogy még kemény D-khez szokott hadfik számára sem teljesen érdektelen a vállalkozás. Ráadásul a sziklahasadékokba és szakadékok mélyére rejtett vonalvezetés egészen különleges élményt kínál.

Trilogie
A trilógia összefoglalva
MeinLand
Leadership és Mein Land – Dein Land nyomvonala (letölthetö).

A Leadership

A legcélszerűbb a szűk alpesi úton felhajtani a Predigstuhl fogadóig és a Leadership Klettersteiggel kezdeni. Némi kimerítő kaptatózás és nyomolvasás után, cirka háromnegyed óra alatt lehet elérkezni a beszállóhoz. Az útbaigazító jelzések elég gyérek és viseletesek, mintha jusztból sem lenne senkinek érdeke, hogy az idelátogató vendégek könnyen megleljék. Az albumban (lejjebb) szolgálok némi fogódzókkal. A Leadership Klettersteig sikeresen elégíti ki mind a gyönyörű panoráma (Dachstein látványa), mind pedig vadregényes, árnyékos sziklahasadékok szerelmeseit. A vasalt út egyenesen a csúcsra, a Predigstuhlhoz vezet.

Mein Land – Dein Land

Az Obermoos Steigen a csúcsról lefelé ereszkedve van mód megejteni a Mein Land – Dein Land Klettersteiget. Ez a második ferrata még az előzőnél is eldugottabb, ugyanis egy privát létesítmény, és az építőinek nem fűződik érdeke ingyen kletterezők hadát kiszolgálni. Az Obermoos Steig lefelé haladva egy pontban, nyugat-keleti irányban vágja át a Predigstuhl gerincét. Pontosan ott, kell a fal tövében északi irányba (azaz balra) fordulni és lefelé araszolni egy markáns szakadékba ahol egy szűk sziklahasadékot kell keresni. Egy sárga tábla jelzi a Steig bejáratát. A drótköteleket kintről egyáltalán nem lehet látni, legfeljebb csak a magasban kihúzott kétszálas drótkötél hidat. Ez a ferrata sem csúcskereszttel, sem pedig panorámával nem szolgál. Első részét, mely sötét barlangban visz (lámpára borús időben, vagy szürkületkor szükség lehet) az említett drótkötél híd köti össze a külszínen futó második résszel. A külvilágon elhelyezett részén dominál egy nagyon hosszú és kimerítő traverz. A Steigböl kiérve hiába keresünk valamiféle útbaigazítást. Rosszemlékű Strohli kalandom jut eszembe. A privátcégnek persze semmi érdeke, hogy vadidegenek hazataláljanak. A tájékozódás itt mégsem nehéz. Egy kitaposott úton kell déli irányba haladni mindaddig, amíg nem keresztezzük saját korábbi nyomvonalunkat az Obermoos Steigen. Ez pontosan ott van, ahol a Steig átvágja a gerincet, azaz simán kiérünk a kiindulási pontunkhoz (lásd kőemberkék). A továbbiakban célszerű visszatérni a Predigstuhl fogadóhoz és néhány perces kocsikázással átparkolni a Rathluck’n Hütte elé. Aki egész napot szeretne itt eltölteni, gyalog is odaér cirka félóra alatt és a Höhenweg Klettersteig megejtése után visszakaptatózhat a fogadóhoz.

Höhenweg

A Höhenweg Klettersteig egy alig 15 perces, de nagyon kitett, nagyon C/D-be hajló izmos kis élményt nyújtó mászás. Az odavezető turistaút önmaga is egy kis élmény. Első része egy gyönyörű vegyes erdő mélyén fut, ahol még nagy nyárban is hűvös van. Az utat faragott faszobrok szegélyezik, valamennyihez egy-egy népmese csatolva német és angol nyelven. Az út második fele művileg lett a sziklafalba vájva (Ewige Wand). Hatalmas munka lehetett elkészíteni. A második alagút homlokzatáról indul a Klettersteig és a visszafelé vezető út ugyanide hoz le.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s