Hinternaßwald a túraeldorádó és Zahmes Gamsecksteig


Már sokszor túráztam a Raxon, de a hegység északnyugati szeglete még fehér foltnak számított. A péntek csúcsformájú túraidővel kecsegtetett, amire már több mint két hete vártam. Biztos, ami biztos alapon áldoztam tehát egy nap szabadot, hogy feltölthessem kiürülőben lévő erőforrásaimat.

 ZahmesGamseck_2D  ZahmesGamseck_3D
 ZahmesGamseckProfile

A táv (Hinternaßwald, Naßkamm, Zahmes Gamseck, Heukuppe, Karl-Ludwig-Haus, Habsburghuas, Kaisersteig, Hinternaßwald) cirka 21 km, 1400m szintemelkedés, bruttó 8:00 óra. Ábra szerinti gpx-nyomvonalam kérésre hozáférhető.

Az eldorádó

Hinternaßwaldból, ebből az isten háta mögötti, három hegy (Schneealpe, Rax és a Sonnleitstein) közé szorult falucskából veszem ostrom alá a Rax platóját. Később kiderül, a fehér folt szíve, Hinternaßwald, egy túraeldorádó, vagy egy féltucatnyi túracéllal és terjedelmes parkolóval megáldva. Mint a neve (naß = nedves, Wald = erdő) is elárulja, itt minden életforma a tartós nedvességre van berendezkedve. A szomszédos hegyekből megszámlálhatatlan patak zúdul alá, és lépten, nyomon egy-egy forrás fakad, esetenként akár közvetlenül az erdei út közepéből is.

Indulás

Órám 7:20-t mutat, amikor nekivágok. Az első útjelző tábla szerint 4 órányi járásra van a Rax platója, majd egy másik négy és fél órában szabja meg a Heukuppera vezető út hosszát. Legkésőbb tehát déli 12:00-re fel kellene érnem. Először egy mérsékelten emelkedő, sima és széles erdei úton haladok, egyenesen egy katlan közepébe, melyet délről a Naßkamm (Nedves-taréj) határol. A taréj különlegessége, hogy olyan, mint egy völgyzárógát. Kapocsként köti össze a Schneealpet és a Raxot.

A Habsburghaust ellátó teherlift völgyi állomása előtt kanyarodom jobbra fel a Naßkammra, melyen át a túloldalról ömlik a ködtenger. Érdekes időjárási képződmény. Úgy hiszem, egyenesen belegyalogolok. Ahogy egyre feljebb érek, valóban sűrűsödik körülöttem a köd. Misztikus érzés. Imitt-amott mintha a nap egy-egy eltévedt sugara próbálna hiábavalóan áttörni az összefüggő ködfüggönyön. A fák levelein lecsapódó nedvesség úgy csöpög alá, mintha esne az eső. Egy valódi és hamisíthatatlan Nedves-taréj élmény.

Mászás

A Grabnergupfl alatti nyeregben, úgy 1500 méteren merülök ki a ködtengerből. Oda kell figyelni, mert az út itt villában elágazik. Balra fel egy jól kitaposott, de jelöletlen út vezet a Wildes Gamseck felé (Vad-zergesarok, egy 2-es mászó ösvény), míg a jobboldali pirossal jelölt csapás, a Zahmes Gamseck (Szelíd-zergesarok) nevű könnyűnek számító (A) Klettersteig beszállója felé vezet. Én az utóbbi felé veszem az irányt. Néhány perc gyaloglás után elhagyom az erdőt és egy széles sziklagörgeteggel kitöltött meredek árkot keresztezek. Egy sereg zerge fogad, mintegy kinyilvánítva, ki is itt a vidék névadója. A továbbiakban kietlen sziklarengetegen kaptatok egyre meredekebben felfelé. A drótkötéllel biztosított szakaszt elérve összecsukom, és a hátiszákomra erősítem a túrabotokat. Élvezetes mászás következik. Megpróbálom tudatosan mellőzni a kifeszített drótkötelet és csak csupasz sziklát fogva mászni, cirka egyes fokozatban.

A csúcson

Pontosan 10:25-kor bukkanok ki a Rax platóján, ami azt jelenti, hogy majdnem egy teljes órával vagyok jobb a papírformánál, majd 10:40-re már a csúcsra érek (Heukuppe 2007m). Összességében tehát a lenti táblán beharangozott 4:30 helyett 3:20 alatt küzdöm le az 1300 méteres szintemelkedést. Időmilliomos vagyok. Élvezem a pompázatos napsütést és a gyönyörű panorámát. Körös körbe a már jól ismert “hazai” hegyek köszönnek vissza.

PreinerwandZoom

Eredetileg a Karl-Ludwig-Hausban kívántam elkölteni az ebédemet, de még csak 11:00 óra van, amikor odaérek. A gyomrom már ugyan delet jelez, és elvileg megszolgáltam az elemózsiát, de úgy döntök, folytatom utamat a Habsburghaus felé. Olyan közelinek tűnik a kristálytiszta levegőben. Mintha csak egy karnyújtásnyira lenne a szikrázó napsütésben. Úgy gondolom (rosszul), hogy egy félóra alatt játszi könnyedséggel elérhetem.

Séta

A Predigstuhl alatti nyeregben öt felé ágazik el az út. Jobbra le a Schlangenweg, kissé jobbra fel a Bismracksteig, egyenesen tovább a Predisgstuhl, kissé balra a Habsburghaus és balra le a Grasbodenalm („zum Hoida”) felé lehet elindulni. Az útkereszteződésben elhelyezett tábla szerint 1 órányi járás a Habsburghaus. Ebben már nem hiszek. Aztán, kiderül, olykor-olykor a tábláknak is lehet igazuk. Könnyű terepen, laza gyaloglás után majdnem pontosan délben érem el célomat.

A Habsburghausban aztán bepótlom az eddig elmulasztottakat. Háromnegyed órát pihengetek elmélázva a vendégház napsütötte teraszán, miközben jól megszolgált sörömet kortyolgatom. Velem szemközt a Heukuppe 2007 méteres csúcsa látszik. A távolban még a Karl-Ludvig-Haust is jól ki tudom venni. Nem győzök betelni a remek idővel, így aztán már majdnem háromnegyed egyre jár, mire elindulok lefelé.

Schneealpe2

Ereszkedés

Utam utolsó szakasza a meredek Kaisersteigen visz. Egy rövid részen drótkötéllel biztosított. Köszönettel el is fogadom a kapaszkodás lehetőségét. Később lankás erdei úttá szelídül a terep.

A jelenleg szanálás miatt lezárt Wildfährte (és Bärenlochsteig) felé vezető elágazást érintem. Itt egy pillanatra meghökkenek, és még méltatlankodom is azon, amit látok. Mintha teherjárműveknek szánt, friss, szélesre döngölt útra értem volna ki. Jobban megfigyelve aztán rájövök, hogy szó sincs ilyesmiről. Most a természet pusztított a maga módján. Az elmúlt napok esőzései hagytak itt markáns nyomot. Egy sziklatörmelékekből és homok-kavicsból álló lavina hordaléka terítette be az utat. A feltartóztathatatlan széles áradat mintegy  20-40cm vastagságú, betonszerű bevonatot hagyott az úton. Úgy nézem pontosan az említett Klettersteigek felöl zúdult alá.

A Habsburghaus melletti tábla 3:30 órában adja meg a távot Hinternaßwaldig, ami ismét bőre szabott, mert lazán, nem sietve 2:45 alatt, azaz 15:30-re érek vissza a kiindulópontba.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Hinternaßwald a túraeldorádó és Zahmes Gamsecksteig bejegyzéshez

  1. Péter szerint:

    Szia, a gpx file-t át tudnád küldeni a részemre? A környéken tervezünk túrát és a leírásod alapján szívesen vegigmennénk rajta.
    Köszi,
    Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s