Amikor a fal visszapofoz


Egy spontán ötlet nyomán tegnap a késődélutáni órákban Sanyival felkerestük a cseszneki ferratákat. Mivel tavalyi ottjártamkor egész népes csapat ostromolta az utakat, az hittem, az irigylésre méltó kellemes idő ismét odacsalogatja majd, az érdeklődök hadát. Valószínűleg a dolgos csütörtöki hétköznapnak volt köszönhető, hogy a valóságban kettőnkön kívül csak patak csörgedezett unottan a Kőmosó szurdok alján.

A szurdokba érve mindjárt a Várpanoráma út kínáltatja magát. A ragyogó napsütés ellenére a beszállónál sejtelmes félhomály fogad, a mászó fal teljes árnyékban. Csak a végső felszökés lendít minket ismét a napsütésbe. Egy drótkötéllel biztosított ösvényen szállunk ismét alá a patak medrébe, majd balra fordulva elbandukolunk a másik ferrata beszállójához. Az Ostromlók útja fala viszont kiteszi magát teljesen a délutáni napsugaraknak. Sanyi szerint ez utóbbi könnyebb, tehát legfeljebb C nehézségű, míg az előző, az árnyékos oldalon, három helyen is megüti a furfangos C/D-t.

Egészében véve úgy találjuk, hogy mindkét cseszneki ferrata valamivel nehezebb, mint a korábban a Hohe Wandon bejárt trilógiában részt vett Klettersteigek (Währingersteig, Ganghofersteig és Steirerspur). Abszolút kezdők, illetve akik nem olyan biztosak a dolgukban vagy önmagukban, jobban teszik tehát, ha Csesznek helyett a Hohe Wandon kezdik (ez nagyon szubjektív). Nem világos tehát számomra, hogy milyen stratégiát követtek a Tatabányán átadott új vasalt utak építői, miért lettek ezek az új utak jóval nehezebbek (mint ott járt ismerőseim egyértelműen igazolták).

Miután még rengeteg időnk maradt, úgy gondoltam megcsinálom még a tavaly már egyszer bejárt Tálos Zoltán utat is. Rossz ómen, hogy alig akasztok kettőt, máris megcsúszik a cipőm talpa. Leszállok a falról és kiverem a sarat a talp rovátkáiból. Jön is jócskán, látom, ahogy százfelé röpül a szurdok tegnapi esőtől áztatott talaja. Újra indulok, és amikor a maximális erőkifejtést igénylő áthajláson verekedném át magam, ismét kicsúszik a cipőm. Visszamászok tehát a beszállóhoz, de aznapra fel is adom. Kaptam két figyelmeztetést, a fal visszapofozott, nem kell pattanásig feszíteni a húrt. Meglehet, hogy  inkább csak öregszem, és száll el az erőm…?

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s