Könyveim


Olykor-olykor szeretek belemerülni az olvasásba is. A teljesség igénye nélkül, néhány könyvről, amit az utóbbi hetekben – hónapokban forgattam

RedCloudHiába nyerték meg a Lakoták  mind a csatát mind pedig a háborút, mégis ütött kegyetlenül az utólsó szabad órájuk. A legendás sziú törzsfőnkről, Vörös Felhőről (Red Cloud) és a fehér invázió elleni kétségbeesett küzdelméről. Az egyetlen és utolsó indián hadvezér, aki stratégiai tehetségének köszönhetően móresre tanította és legyőzte az USA hadseregét (Red Cloud’s War) majd 1868-ban, az ezt követő béketárgyalásokon a saját feltételeit diktálhatta. Sajnos a feltartóztathatatlan fehér invázió csalárd módon már 1876-ban arra kényszerítette a Lakota törzset, hogy kiharcolt területeit feladja.

QuannahParkerEgy büszke lovasnemzet teljes megsemmisüléséről. Szomorú! Míg északon a sziúk álltak legtovább ellen a fehéreknek, addig az USA déli területein a komancsok küzdöttek a legtovább. Legutolsó és tán legtehetségesebb törzsfőnökük Qunnah Parker, akinek az édesanyja Cynthia Ann, fehér volt. Még apró gyermekkorában rabolták el az indiánok. Sok más esethez hasonláson, Cynthia származása ellenére élete végéig komancs maradt és csak csellel, majd erőszakkal tudták őt kitépni törzsi kötelékéből. Fia, Qunnah belátta az ellenállás értelmetlenségét, rezervátumba vonult népével, ahol eredményes farmergazdaságot hozott létre.

stuxnetAz iráni atomprogram elleni kibernetikai merénylet felgöngyölített története. A Stuxnet névre keresztelt digitális károkozó részletes elemzése melyet főleg a Symantec kitartó munkájának köszönhetően ismerhetett meg a világ. Az első olyan féreg, mely fizikai szabotázs véghezvitelére, az iráni urándúsító centrifugák céltudatos tönkretételére lett megtervezve. A tanulság, hogy gyakorlatilag nincs 100%-os védelem a kibernetikai térben. A nulladik napi támadások (zero day) kivédhetetlenek.

 

DataGoliathOrwell rémvilág-látomása valóság, mondja az egyik legelismertebb biztonságtechnikai szakértő, Bruce Schneier. Amerre csak megfordulunk a digitális térben, jellemünkről és érdeklődésünkről egyértelműen árulkodó morzsákat hagyunk magunk után garmadával, melyeket mind a magáncégek (Google, Facebook, Yahoo, etc.) mind pedig a kormányok titkosszolgálatai (FBI, NSA, CIA, etc.)elemzés céljából gyűjtenek és tárolnak. Ezek a méta-adatok többet árulnak el rólunk, mint közléseink nettó tartalma. Az állandó megfigyelés okozta károkra és az ellenállás lehetséges módjaira hívja fel az író a figyelmet.

bergwetterAki még nem tudja mi az a ciklon és az anticiklon, milyenek a felhők, hogyan születnek és mi is az okklúzió, annak jó szolgálatot tesz Karl Gabl a tiroli meteorológus alapszintű bevezetése az időjárás boszorkánykonyhájába. Ajánlott olvasmány főleg az olyanoknak, akik a hegyekbe készülnek, túrázóknak, hegymászóknak, az időjárás okozta negatív meglepetések minimalizálása érdekében. Karl Gabl tudása és szakértelme már több Himalája expedíciót segített az eredményes végkifejlethez.

Kategória: Books | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s