Nézőpontok (3, látszat és valóság)


Kultúránk egyik jellemzője a szakadék látszat és a mögötte megbúvó valóság között. Talán éppen ez a durva áthidalhatatlanság különbözteti meg a civilizált ember jellemét más kultúrájú, egyenes gerincű természeti népekétől. Hogy tudniillik a hazudozás, mert ez a szakadék becsületes neve, olyannyira vérünkké vált, hogy már észre sem vesszük. Mindig van egy külsőség, egy homlokzat, amit harsonaszóval terjesztünk, ám létezik a külszín árnyékában rejtőzködő valós ok, az események láncolatát meghatározó tényleges mozgatóerő.

Itt van néhány konkrét példa. Az, hogy az EU egy békeprojekt, az egy szent látszat, ami egy jó dolog. A valóságban viszont, az EU egy profitot maximalizáló gőzhenger, melyet elsősorban a az európai multinacionális cégek és bankjaik hoztak létre az ázsiai és természetesen az amerikai piacok és érdekeik ellensúlyozására.

Azt mondjuk, a média azt a látszatot kelti, hogy mi az emberi jogok bajnokai vagyunk, de nem átallunk baráti viszonyokat ápolni olyan országokkal és képviselőikkel, ahol durván köpnek az emberi jogokra, ahol a nő nem egyenrangú a férfival, ahol halálbüntetés van érvényben, ahol politikai és vallási nézeteikért megkínozzák és üldözik az embereket.

Vagy amikor úgynevezett átszervezést, avagy racionalizálást hajt végre hol az egyik, hol meg a másik multi, akkor ez természetesen csak látszat. A valóságban megpróbálja maximalizálni a nyereséget, elsősorban a bérek rovására.

Már közhelynek számít a Görögországot megmenteni akaró milliárdos csomagok. De ez a szójáték, a megmentésről megint csak egy turpisság, egy látszat. A valóságban természetesen a német bankok önmagukat mentik meg, mert ha Görögország csődbe jutna, akkor nincs többé az eladósodott rabszolga, amin be lehetne hajtanai a törlesztendő részleteket. Hisz nem is tagadják, hogy az országnak folyósított kölcsönök túlnyomó része újra csak a kölcsön törlesztésére fordítódik, tehát ugyanazoknál köt ki, akik adták. Egy röhej!

Az EU nyilvánvalóan nem érdekelt gátat vetni a menekültek áradatának, sőt kifejezetten húzó politikát folytat, mint az a Kossuth rádió mai Ütközőjében is elhangzott. A látszat az emberi segítségnyújtás szükségének zengzetét pengeti a valóságban viszont a finánctőke máris dörzsölgeti tenyerét, mert a migráció felhígítja majd a szigorú európai bérnormákat. Ezután majd nem kell a leányvállalatokat Kínába, ázsiai rabszolga munkaerőben gazdag országba kivinni, hisz itt van, eljött a Kánaán Európában is. Ismét versenyképesek leszünk akár Kína, India ellenében is. Hát nem egy ragyogó jövő, ami az európai polgárokra vár?

A menekültek százezres, milliós tömegei nyomán kinek jutna majd még eszébe minimálbéremelés meg plusz szociális juttatás, ha a szerencsétlenek 3-4€ órabérét is hajlandóak akár a hét minden napján, naponta 12 órát is dolgozni. Ugyebár. Ha eddig még nálunk nem léteztek a Riói stílusú nyomornegyedek, majd ezután gomba módjára szaporodhatnak a hullámlemezből és más szemétből épített siralomvölgyek. De ez kell nekik, hogy felvehessék a versenyt a világ azon részeivel, ahol ezen már senki sem ütközik meg. Nem tudtad..? Ugye érdemes EU tagnak lenni…

Kategória: Egypercesek, The Problem of Civilization | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s