A teljesen hétköznapi Ubuntu/Linux horror


Aki már megpróbált illedelmesen eltávolodni a Windowstól és rákacsintani egy számára szimpatikus tűnő Linux disztribúcióra, elég gyorsan feleszmél és rájön, hogy a Windows bizonyos értelemben azért mégiscsak fényévekkel előbbre jár.

Próbálom dióhéjban illusztrálni, hogyan telepítettem vírusölőt, cirka máfél órás küszködéssel, az Ubuntumra. A böngészőm a Comodot ajánlja, nosza, letöltöm. A Downloads könyvtárban találok egy különös “cav-linux_1.1.268025-1_amd64.deb” elnevezésű aktát. Na, most ezzel mihez kezdjek? Már magam sem tudom pontosan, hogy miként, de némi tanácstalan ide-oda kattintgatás során kinyitom az “Ubuntu Software Centert”, ami felkínál egy “Install” opciót. Jé! El lehet indítani a telepítést? Igen!

A procedúra végén a Desktopon megjelenik a piros COMODO ikon és egy felszólítás, miszerint még szükséges manuálisan elindítani egy “/opt/COMODO/post_setup.sh” szkriptet is. Ezt a lépést már nem tudták beletenni a csomagba? Nagyon kezdetleges valami.

image

Na, jó, de hogyan lehet elindítani az Ubuntun egy ilyen szkriptet és hol is van az  a bizonyos “/opt”? Improvizálok. Kinyitom a Filest ami a Windows Explorer megfelelője és a baloldali oszlop kínálatában a Computerre kattintva meg is találom az “Opt” könyvtárat, illetve benne a COMODO-t és ezen belül sikerrel meglelem a post_setup.sh-t is.

image

image

Na de kérem, hogyan lehet egy ilyen sh-t elindítani? Kellene egy afféle Command-Line ablak, amit meg is találok az “Ubuntu Software Center”-ben. A felhasználói program itteni neve Terminal. Persze a Terminalt nem lehet közvetlenül az “Ubuntu Software Center”-ből indítani, hanem a képernyő bal felső sarkában elhelyezett indítógomb által aktivált kereső segítségével. Íme, mutatom:

image

A Terminálban váltom tehát a könyvtárat. De ohó! Az Ubuntu case sensitive, ami azt jelenti, hogy ha a könyvtár neve nagy betűs, akkor a Terminálban is így kell írni (ez ugye Windows alatt mindegy). A script elindításának a módja pedig az alábbi képen van dokumentálva.

image

A script (jelszó megadása után) szalad egy darabig, de aztán egy ilyen hibát jelent: RedirFS kernel modules installation failed. Mi a szösz? A neten keresgélve találok több utalást is egy bizonyos oldalra, ahonnan le kell töltenem egy meghajtót (driver.tar). A komplett megoldási javaslat valahogy így néz ki tehát:

image

Sikerrel végrehajtom a fent ismertett mutatványt, újra indítom a korábban hibajelentéssel végződő scriptet és voilá, erőfeszítéseimet máris siker koronázza.

image

Most még extra el kell indítanom magát a Comodot, majd a komplett adatállomány átellenőrzése (scan) után, végre az elvárásaimnak megfelelően frissen és üdén ügyeli további lépéseimet:

image

Kategória: Computers and Internet | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) A teljesen hétköznapi Ubuntu/Linux horror bejegyzéshez

 1. Mohari András szerint:

  Ha ezt kezdőként csináltad, akkor (1) le a kalappal, (2) nem csoda, hogy rémtörténet lett belőle. Rendes esetben ugyanis az Ubuntu Software Centert használod arra, hogy kiválaszd, letöltsd és telepítsd az Ubuntuhoz csomagolt programokat a hivatalos, és esetleg a külső, személyes (PPA) csomagtárolókból. Csak ha ott nem érhető el egy program (mint ez esetben is) – vagy nem elég friss –, akkor kényszerülsz ilyesféle kellemetlen mutatványokra. Ha mindezzel nem mondtam újat, akkor tekintsd tárgytalannak az egészet.

  • Sztefanó szerint:

   Hát igen, jelen esetben pont az okozta a bökkenöt, hogy az Ubuntu Software Centeren keresztül elindult egy telepítés, amit emilyen trükkökkel kellett befejezni. Ergo, mint Linux-kezdö, ebböl azt a következtetést vonom le, hogy a jövöben majdnem minden így játszódik majd le, azaz Ubuntu Software Center jelent/hoz/elindít valamit, amit manuálisan kell tisztába tenni. Ha nem így van, akkor tévedtem….

   • Mohari András szerint:

    Általában simán zajlik minden. Csak te kézileg telepítettél egy külső forrásból származó .deb csomagot, ami a jelek szerint ráadásul nem jelezte a csomagkezelőnek, hogy még mi mindenre van szükség a működéséhez (ezért kellett neked telepítened a redirfs nevű nyavalyát). Ó, a harmadik féltől származó csomagok gyönyörei!

    https://help.ubuntu.com/community/InstallingSoftware

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s